Nagyvilág

A nemzetbiztonságra és a gazdaságra figyel Obama

Barack Obama nemzetbiztonsági kabinetje mielőbbi összeállítását tekinti egyik legfontosabb feladatának - a megválasztott amerikai elnök erről a választás óta első ízben adott tévés interjújában beszélt a CBS televízióban.

“Az átmeneti periódus potenciálisan érzékeny időszak, amikor terrorista támadás történhet” – mondta, kiemelve, mindent megtesznek, hogy a hatalomátadás a lehető legsimább legyen.
Az új elnök ugyancsak leglényegesebb feladatai között említette gazdasági csapatának kiépítését, annak megvitatását, hogyan lehet munkahelyeket teremteni, miként hozható rendbe a gazdaság.

Stabilizáció a legfontosabb

A 700 milliárdos banki mentőcsomag felhasználása kapcsán finoman bírálta Henry Paulson pénzügyminisztert. “Nem minden végrehajtott lépés működött úgy, ahogy remélte” – mondta, de megjegyezte, hogy a miniszter nagyon nehéz körülmények között dolgozik, a nagy depresszió óta nem látott súlyosságú válságban. Leszögezte, akármibe is kerül, stabilizálni szeretné a gazdaságot és helyreállítani a fogyasztók bizalmát.

Hajsza bin Laden után

Hangsúlyozta, hivatalba lépésétől kezdve azon fog dolgozni, hogy csökkentsék az iraki csapatlétszámot és megerősítsék az afganisztáni jelenlétet. A célkeresztbe helyezi Oszama bin Ladent, aki szerinte nemcsak jelkép, hanem az operatív vezetője egy olyan szervezetnek, amely amerikai célpontok elleni támadásokat tervez. Azt a választási kampányban hangoztatott ígéretét is megismételte, hogy be fogja zárni a guantánamói fogolytábort, és garantálja, hogy ne kínozzanak terroristagyanús személyeket.

Clinton a kormányban?

Megerősítette, hogy a napokban egyeztetett Hillary Clinton New York-i szenátorral, akit az egyik legkomolyabb politikusnak nevezett. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a volt first ladyt beemelné-e kabinetjébe. Kijelentette, hogy republikánus tagja is lesz kormányának, de azt már nem mondta meg, hogy egy vagy több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik