Nagyvilág

Elkapták az ETA katonai parancsnokát

A francia hatóságok letartóztatták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet feltételezett katonai parancsnokát.

Az ETA leginkább keresett vezetői közé tartozó Garikoitz Aspiazu Rubinát – ragadványnevén Txerokit – Franciaország délnyugati részén vették őrizetbe a francia és a spanyol rendőrség összehangolt akciójában. A 35 éves férfit – és vele együtt egy nőt – egy pireneusi síközpontban Cauterets-ben fogták el egy lakásban. Az értesülések szerint mindketten fegyvert viseltek.

Txerokit azzal gyanúsítják, hogy értelmi szerzője volt két spanyol rendőr megölésének a délnyugat-franciaországi Capbreton településen. Mindkét gyilkosság tavaly december 1-én történt az ETA gerillái ellen zajló hajtóvadászat idején.

Az El Mundo című spanyol napilap szerint Txeroki öt éve áll az ETA kommandóinak az élén és visel közvetlenül felelősséget a szervezet működéséért és a terrorista sejteknek adott parancsokért. Az ő számlájára írják a 2006. december 30-án a madridi repülőtéren elkövetett, két halálos áldozattal járó merénylet elrendelését is. A gyanú szerint a szervezet keményvonalasai között számon tartott Txeroki állt amögött is, hogy megszakadt a spanyol kormány és az ETA 2007-ben kezdődött párbeszéde.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik