Nagyvilág

Obama átvilágíttatja Bill Clintont

Bill Clintont is átvilágítja az Obama-stáb Hillary Clinton esetleges miniszteri kinevezése miatt - írta a The New York Times.

A megválasztott amerikai elnök tanácsadói vizsgálni kezdték Bill Clinton üzleti tevékenységét és kapcsolatait annak felderítése végett, hogy nem zárja-e ki valami az egykori elnök feleségének, Hillary Clintonnak esetleges külügyminiszteri kinevezését a januárban hivatalba lépő új kormányba.

Barack Obama tanácsadói a hét végén górcső alá vették Bill Clinton jótékonysági alapítványának működését, támogatói körét és kapcsolatrendszerét a külföldi kormányokkal és gyógyszercégekkel. A volt elnök alapítványa a szegénység, az AIDS és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben vesz részt. Közismert, hogy támogatói között tartják számon többek között a szaúdi királyi családot, a marokkói királyt, illetve a kuvaiti és a katari kormányt. Alapítványának menedzselése mellett Clinton több millió dollár bevételre tett szert az elmúlt években beszédeivel, könyveivel és egyéb üzleti tevékenységével.

A lap szerint a volt elnök átvilágítása azt jelzi, hogy Obama komolyan fontolgatja a külügyminiszteri poszt felajánlását Hillary Clintonnak, aki annak idején a legfőbb riválisa volt a demokrata párti elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. Obama tanácsadói szerint – felesége kinevezése esetén – Bill Clinton népszerűségének köszönhetően nagy szolgálatot tehetne az új adminisztráció számára, és lényegében Obama politikájának fizetetlen nagyköveteként működhetne a világban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik