Nagyvilág

Slota engedély nélkül állítana szobrokat

Az önkormányzatok beleegyezése nélkül is állíthatnának szobrokat, emléktáblákat a települések területén Szlovákiában, ha elfogadják a Ján Slota-féle Szlovák Nemzeti Párt (SNS) törvénymódosító javaslatát - írta honlapján a pozsonyi Új Szó napilap.

A Szlovákiában jelenleg érvényben lévő szabályok alapján az önkormányzatok építésügyi hatóságai adják ki a szobrok, emléktáblák állítására az engedélyeket. Az SNS nem titkolja – ez szerepel a törvénytervezet indoklásában -, hogy javaslatával a komáromi Szent Cirill és Metód-szobor körül kialakult konfliktusra kíván reagálni.

(Hosszas huzavona után végül a Révkomáromi Építési Hivatal adott engedélyt a Matica Slovenská nemzeti kulturális szervezet komáromi székházán elhelyezett Cirill és Metód szoborra, amelyet még 2005-ben a megfelelő engedély nélkül állítottak.)

Az SNS indítványát elutasítja a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, arra hivatkozva, hogy az csak az SNS érdekeit szolgálná. Juhász György parlamenti képviselő, Tardoskedd polgármestere a pozsonyi magyar lapnak elmondta, hogy az SNS tervéhez hasonló indítványt a nagyobbik kormánypárt, a Smer is javasolt májusban, hogy a kerületi építésügyi hivatalok engedélyezzék a szoborállításokat. Ezt a módosítást azonban Ivan Gasparovic államfő megvétózta.

Juhász véleménye szerint a májusi törvénymódosító javaslat is önkormányzatellenes volt, és ezt a jelenlegit sem támogatja a Magyar Koalíció Pártja. Az SNS vezetőinek javaslatát még novemberben első olvasatban tárgyalja a pozsonyi parlament, elfogadása leghamarabb jövőre várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik