Nagyvilág

Oszama bin Laden a túlélésért küzd

Az amerikai hírszerző szolgálatok szerint Oszama bin Laden már teljesen elszigetelődött az al-Kaida aktív sejtjeitől. Idejének és energiájának nagy részét a menekülés és a túlélésért folytatott harc köti le.

A CIA igazgatója, Michael Hayden elmondta, hogy bin Laden elfogása vagy likvidálása továbbra is a szolgálat tevékenységének egyik legfőbb célja – írja a CNN. „Rendkívül sok energiát fektet a saját túlélésébe és saját biztonságának szavatolásába” – mondta a CIA első embere az Atlanti Tanács Washingtonban tartott ülésén. „Tulajdonképpen vajmi kevés köze van már az al-Kaida által napról napra végrehajtott akciókhoz, noha névelegesen még ő a terrorszervezet vezetője” – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben több ízben is robotrepülőgépek mértek csapást az afgán-pakisztán határon lévő hegyek közötti terrorista fészkekre. Az amerikaiak állítják, hogy a tálibok és az al-Kaida milíciái büntetlenül tevékenykednek a körzetben és gyakran hajtanak végre támadásokat amerikai és koalíciós célpontok ellen.

Hayden szerint az utóbbi időkben a heves ellentámadásoknak köszönhetően a felkelő csapatok erős veszteségeket szenvedtek, ennek ellenére az al-Kaida még mindig fenyegető veszélyforrás a térségben. „Messze vagyunk még a háború végétől” – vázolta a helyzetet.

Függetlenül attól, hogy milyen szerepet tölt be jelenleg a terroristavezér a szervezet életében, elfogása, vagy megölése hatalmas csapás volna az al-Kaidára. „Egy olyan szervezetről beszélünk, melynek vezető posztján húsz éve nem történt változás. Bin Laden volt az ötletgazda, ő mozgatta végig a szálakat a háttérből és fogta össze a terroristasejteket” – mondta Hayden. Azt még nem lehet tudni, mennyire lenne képes a szervezet irányítására bin Laden jelenlegi helyettese Ayman al-Zawahiri. „Igazság szerint fogalmunk sincs mi történne bin Laden halála vagy kézre kerítése esetén, de bátorkodom kijelenteni, hogy mindenképpen számunkra hasznos irányba terelődnének az események” – közölte a CIA igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik