Külföld

Meciar pártja Slotáéknak ugrott

admin
admin

2008. 11. 14. 13:45

Bírálták koalíciós partnerük, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőit - Ján Slotát és Anna Belousovovát - a szlovákiai Néppárt EP-képviselői pénteken Pozsonyban.

A Vladimír Meciar vezette Néppárt (HZDS) képviselői sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy Slota és a Belousovová a maguk durva kijelentéseivel folyton “odapiszkítanak Szlovákia ajtaja elé”, s így nekik, EP-képviselőknek pedig bősséggel akad dolguk, hogy “győzzék takarítani a küszöböt”.

A Meciar-párt három EP-honatyája, Sergej Kozlík, Irena Belohorská és Peter Baco visszautasították Belousovová bírálatát, hogy ők “Csipkerózsika-álmukat aludva” az EP-ben semmit sem tesznek azért, hogy Brüsszel fellépjen a magyar szélsőségesek ellen. Kozlík emlékeztetett arra, hogy az emberi jogok kérdésében a strasbourgi Európa Tanács az illetékes, és nem az Európai Parlament, s ha már Slota pártja ennyire ágál a magyar szélsőségesek ellen, ugyan miért nem lépett fel ellenük az Európa Tanácsban az SNS ott ülő két képviselője.

Belohorská felidézte, hogy 2007-ben az EP-ben a HZDS bezzeg írásban tiltakozott a Magyar Gárda ellen, a nyáron pedig ő ment el személyesen Pilisszentkeresztre, hogy tájékozódjon az ottani szlovák kisebbség sérelmeiről. Csütörtökön pedig – mint mondta – levélben kérte Hans-Gert Pöttering EP-elnököt, hogy személyes tekintélyét latba vetve tegyen valamit az Európában jelentkező újnáci és fasiszta csoportosulások ellen. Belohorská képtelenségnek nevezte, hogy a szlovákiai Királyhelmecen épp a bécsi döntés évfordulóján merészkedtek koszorúzni egy ilyen magyar csoport, a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg tagjai.

Öllős László belpolitikai elemző arra kérdésre, hogy vajon a szlovák kormánykoalíció két kisebbik pártja közti pengeváltás összefügghet a szombaton esedékes magyar-szlovák miniszterelnöki találkozóval, úgy vélte: “Az bizonyos, hogy Meciar láttamozása nélkül ez a nyilatkozat nem hangozhatott volna el, de nehéz lenne megmondani, hogy van-e olyan üzenete, miszerint a szlovák kormányfő valamilyen mértékig elhatárolódni készül Ján Slotátol. Ha mégis, akkor ezt csak oly mértékig és olyan általánosságban teszi meg, hogy Slotát megtarthassa a koalícióban” – fogalmazott a somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.