Nagyvilág

Eörsi Mátyásról ír a pozsonyi Pravda

Azok után, hogy Eörsi Mátyás megengedhetetlennek nevezte a soviniszta megnyilvánulásokat, annyit a szlovák fél is megtehetne, hogy megpróbálja magát beleélni annak a magyarnak a lelkivilágába, akinek időnként olyanokat vágnak a fejéhez, hogy az ősei a Góbi-sivatagból jöttek, meg hogy István király egy bohóc volt - írta pénteken a pozsonyi Pravda.

A baloldali lap méltányosnak találja, hogy az Országgyűlés meg a pozsonyi parlament európai ügyekben illetékes bizottságának küldöttei a héten Komáromban találkoztak, és a magyar küldöttségvezető, Eörsi Mátyás elítélte a történelmi Magyarország felújításáért kiáltó hangokat. A cikkíró, Márius Kopcsay szerint Eörsi magatartása azt jelzi: a magyar térfélen megvan a képesség ahhoz, hogy szlovák szemmel lássák a helyzetet.

Egy nappal Gyurcsány Ferenc és Robert Fico révkomáromi megbeszélése előtt a Pravda úgy vélte: túlságosan sok beleérző képesség egyik miniszterelnök részéről sem várható, jóllehet nagyon valószínű, hogy az emberek többsége mindkét országban olyannak képzeli a kétoldalú viszonyt, hogy abban sem a stadionok lelátóin tapasztalható „veszekedésnek, sem gyalázkodó feliratoknak, fenyegetéseknek és sértegetéseknek nincs helyük”.

Legalábbis olyannak képzeli, mint hét évvel ezelőtt, amikor „a magyar és a szlovák kormány miniszterelnöke – Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda – megnyitotta a Párkányt Esztergommal újra összekötő Mária Valéria hidat, amelynek hídfőjénél „tegnap megint magyar szélsőségesek tiltakoztak”. Ma meg már „az is sikernek minősül, hogy a miniszterelnökök egyáltalán találkoznak, és jobbik esetben közösen ítélik el a szélsőségeket” – írta a Pravda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik