Nagyvilág

Bakuban szövetkezik Gyurcsány

Ilham Aliyev azeri elnökkel találkozott Gyurcsány Ferenc pénteken Bakuban, ahol a magyar miniszterelnök a nap folyamán nemzetközi energiaügyi csúcstalálkozón vesz részt.

A tanácskozás célja, hogy megvitassák az azeri földgáz- és olajkészletek felhasználási lehetőségeit. Jelenleg több elképzelés van az energiahordozók Európa országaiba való eljuttatásáról; ezek egyike a Magyarország által is támogatott Nabucco-terv, amelynek értelmében Magyarországon áthaladva gázvezeték kötné össze Európát a Kaszpi-tengeri és közép-ázsiai földgázmezőkkel.

Ez csökkentené az orosz energiaszállításokkal szembeni európai függőségét, mert a beszerzési forrást és a szállítási útvonalat tekintve is alternatívát kínál a jelenleg Ukrajnán keresztül érkező orosz gázszállítmányokkal szemben.

Az azeri államfő meghívására Bakuba látogató Gyurcsány Ferenc mellett Andris Piebalgs európai uniós energiaügyi biztos, Grúzia, Ukrajna, Lengyelország, Lettország elnöke, Bulgária alelnöke vesz részt a csúcstalálkozón, Törökország és Görögország alacsonyabb szinten képviselteti magát.

A bakui találkozó főként politikai kiállásnak tekinthető az egyes elképzelések mellett, de Magyarország részvételével fenntarthatja a Nabuccóról folytatott tárgyalások lendületét a január végi budapesti Nabucco-csúcs előtt, amelyet Gyurcsány Ferenc kezdeményezett júliusi azerbajdzsáni és türkmenisztáni látogatásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik