Nagyvilág

Sokat rúgnak a svájci rendőrök

Rendőri túlkapások miatt elmarasztalta Svájcot az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága. Elsősorban az őrizetbe vételek és a rendőrkutyák bevetése során elkövetett visszaélésekre hívták fel a figyelmet, a legtöbb bírálatot a genfi rendőrség kapta.

A szervezet szerint a svájci rendőrök több alkalommal megengedhetetlen módon fenyegettek meg rendőrkutyákkal bilincsbe vert, védtelen őrizeteseket. A jelentés kiemelte, hogy a rendőrök több esetben folyamodtak „fojtogatós módszerhez” annak érdekében, hogy az őrizetbe vettek által lenyelt vagy a szájukban elrejtett kábítószerhez hozzáférjenek.

Számos genfi őrizetes arról számolt be, hogy őrizetbe vételük után is rúgásokat és ütlegelést kellett kiállniuk. A bizottság aggasztónak tartotta továbbá, hogy a rendőrök pszichés problémákkal küzdő személyeket is őrizetbe vesznek, és magánzárkákban vagy magas biztonsági fokozatú cellákban tartják őket fogva, olykor több hónapon keresztül.

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottságának szakértői, akik rendszeresen látogatásokat tesznek a 47 tagállam rendőrkapitányságain és börtöneiben, Svájcot tavaly ősszel keresték fel. A szervezet korábban Svájcban soha nem tapasztalt ilyen súlyos túlkapásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik