Nagyvilág

Leállítaná a bevándorlást az olasz kormánypárt

Két évre teljesen le kell állítani az Olaszországba irányuló bevándorlást - javasolta a gazdasági válságra tekintettel az egyik olasz kormánypárt, az Északi Liga (LN).

A párt törvényjavaslatot nyújtott be, amely arra kötelezné az orvosokat, hogy ha illegális bevándorlót látnak el, jelentsék fel. Azt is javasolta, hogy csak a legalább tíz éve az országban élő bevándorlók juthassanak szociális bérlakáshoz, továbbá hogy a bevándorló hátterű gyerekek külön osztályba járjanak, ha nem beszélnek olaszul.

A javaslatok élénk tiltakozást váltottak ki, az ellenzéki Demokrata Párt (PD) szerint az intézkedések hátrányos megkülönböztetést jelentenének a bevándorlókra nézve.

Az Északi Liga az Olaszországba érkező bevándorlók minden korábbinál magasabb számával indokolja kezdeményezését. Az idei évben több mint 40 ezren folyamodtak menekült státusért, és több mint 24 ezren vetődtek partra Itáliában. Utóbbiak többsége Szomáliából és Nigériából indult útnak. Az országban élő illegális bevándorlók számát 650 ezerre teszik a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik