Nagyvilág

Elítélték az orosz jegybankalelnök gyilkosát

Szigorított büntetőtáborban letöltendő 19 év szabadságvesztésre ítélte Alekszej Frenkel bankárt a moszkvai városi bíróság csütörtökön, miután korábban egy esküdtszék szerint megbízást adott Andrej Kozlov, az orosz jegybank első alelnöke meggyilkolására. Kozlov korábban bezáratta Frenkel pénzmosással foglalkozó bankját.

Frenkel családtagjai, valamint a többi vádlott ügyvédei jelezték, hogy megfellebbezik az ítéletet. Az áldozat hozzátartozói elégedetten nyilatkoztak, akárcsak az ügyész, aki eredetileg életfogytiglani szabadságvesztést kért Frenkelre.

Kozlovot 2006 szeptemberében ölték meg, amikor távozott egy futballmeccsről. A jegybank 41 éves első elnökhelyettese az előző években a bankrendszer megtisztítása jegyében több tucat – csak 2006-ban 44 – bank működési engedélyét vonta meg pénzmosás miatt. Ezért a nyomozás eleve azokra a pénzintézetekre összepontosított, amelyeket a merénylet előtti időszakban bezárás fenyegetett.

Frenkelt 2007 januárjában vették őrizetbe: bűnös úton szerzett jövedelmek tisztára mosására szakosodott pénzintézetek hálózatának tulajdonosa volt, s Kozlov hadjárata sokmilliárdos veszteségeket okozott neki.

Az ügyészek szerint ekkortájt kérte fel Liana Aszkerovát, hogy jutalom fejében szervezze meg Kozlov megölését. A nő és ukrán társa keresni akart az ügyleten, s olcsón fogadott fel embereket, akik nem voltak profi bérgyilkosok, így könnyen elfogták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik