Nagyvilág

Obama „rendet tesz” a CIA-ben

Leváltásra számíthat az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője és a titkosszolgálatok koordinátora, mert támogatott egyes vitatott nyomozási eljárásokat – írja a The Washington Post.

A Demokrata Párt több vezető képviselője ellenzi, hogy Michael Hayden és Mike McConnell hivatalban maradjon az új elnök, Barack Obama beiktatása után – tudta meg az amerikai napilap. Az újság értesülése szerint a demokraták azért kardoskodnak a két titkosszolgálati vezető menesztése mellett, mert mindkettő nyíltan támogatta a távozó elnök, George Bush kormánya alatt a terrorizmusellenes harc jegyében bevezetett, vitatott nyomozási és lehallgatási eljárásokat.

A demokraták egységesek Hayden és McConnell sorsát illetően – nyilatkozta egy befolyásos demokrata politikus a szenátus titkosszolgálati bizottságából a lapnak. A The Washington Post úgy tudja, hogy mindkét titkosszolgálati vezető szeretett volna az elnökváltás után is a posztján maradni. Az amerikai tömegtájékoztatás máris találgatja, kik lesznek az utódaik. Felmerült például Chuck Hagel republikánus szenátor és John Brennan, Obama CIA-s múlttal rendelkező titkosszolgálati tanácsadójának a neve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik