Nagyvilág

Lecsökkentették a büntethetőség korhatárát a csehek

Az eddigi 15 évről 14 évre csökkenti a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát az új cseh büntető törvénykönyv, amelyet kedden este fogadott el a képviselőház.

Az új szabályzat az eddigi 25-ről 30 évre emelte a börtönbüntetés maximális időtartamát, korrupcióért akár 12 év szabadságvesztés is kiszabható, míg saját szükségletre bárki tarthat magánál marihuánát. Bűncselekménynek fog viszont számítani a nácizmus és a kommunizmus népszerűsítése, és tilos lesz emberi sejtek klónozása is.

Újdonság, hogy bűncselekménynek fog számítani munkavállalók feketén történő alkalmazása, számítógépes adatok lopása és menedzserek túlzottan nagy vállalkozói kockázatvállalása. A jogszabálygyűjtemény bevezeti az alternatív büntetések intézményét is. A nagy viták ellenére végül is büntethető maradt a privatizációs folyamatban elkövetett visszaélés. Ha a jogszabályzatot a szenátus is elfogadja, és az államfő aláírja, amit a helyi megfigyelők már csak formalitásnak tartanak, akkor az 2010-ben lép életbe.

A legnagyobb vitát éveken keresztül a fiatalkorúak büntethetőségi korhatárának a csökkentése váltotta ki. Végül is győzött az a vélemény, hogy a mai 14 évesek már képesek felmérni cselekedeteik súlyát, tehát teljes mértékben – akár szabadságvesztéssel is – viselhetik azért a felelősséget. A dolog másik oldala, hogy már 14 éves korukban személyazonossági igazolványt kapnak, és hivatalosan engedélyezett számukra a szex. A büntethetőségi korhatár csökkentéséhez az is hozzájárult, hogy az utóbbi években több súlyos bűncselekményt követtek el fiatalkorúak.

A parlamenti pártok közül a büntető törvénykönyv ellen csak az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának képviselői szavaztak. Lényeges elvi kifogásuk, hogy a jogszabály egyenlő módon tiltja a nácizmus és a kommunizmus népszerűsítését. „Ezzel a paragrafussal a büntető törvénykönyv ideológiai tartalmat kapott. Ez számunkra elfogadhatatlan” – jelentette ki Vojtech Filip pártelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik