Nagyvilág

Csúszik a rakéták európai telepítése

Az amerikai elnökváltással a rakétapajzselemek kelet-európai telepítésének ügye lelassul, Barack Obama első elnöki mandátumának a végéig a tényleges telepítésre aligha kerül sor, s egyelőre nem várható fejlemény a NATO keleti bővítésében sem - vélekedett Leon Aron amerikai politológus.

Az American Enterprise Institute kutatóintézet Oroszországgal foglalkozó programjának vezetője a Kommerszant című moszkvai lapban kifejtette: az elemek tényleges kelet-európai megjelenéséig a mai tervek is 3-4 évvel számolnak, és ez bizonyos teret ad Washingtonnak a manőverezéshez. „Moszkvának meg kell értenie, hogy a dolog még jó ideig eltart, a fenyegetések helyett ezt az időt a technikai részletek nyugodt megtárgyalására kell felhasználni” – mondta Aron.

Ukrajna és Grúzia Moszkvát ugyancsak ingerlő NATO-csatlakozásának eshetőségét illetően határozottan kijelentette: a NATO decemberi értekezletén semmi nem történik e kérdésben, mert erről Amerikában döntenek: ha Washington nagyon akarja majd, Európa kénytelen lesz ezt elfogadni. A felvételt ellenző két vezető EU-tagállam – Németország és Franciaország – ellenállását Amerika nélkül nem lehet legyőzni. A washingtoni adminisztrációnak legalább áprilisig annyi a dolga, hogy a kérdéssel nem tud behatóan foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik