Nagyvilág

A svájciak szerint mindkét fél ludas a magyar-szlovák viszályban

Kiéleződött szlovák-magyar feszültség címmel számolt be keddi számában a Neue Zürcher Zeitung svájci újság a két szomszédos ország viszonyának elmérgesedését okozó legújabb történésekről.

A magyar jobboldali szélsőségesek félpályás útlezárása a komáromi határátkelőnél átmenetileg az utolsó mozaikkő azoknak a provokációknak és csatározásoknak a sorában, amelyek egyre nagyobb kárt okoznak Pozsony és Budapest viszonyában – írta a tekintélyes újság, részletesen ismertetve az utóbbi másfél hét eseményeit.

Ficót idézik

A sort Robert Fico szombati sajtóértekezletével zárta, amelyen a szlovák kormányfő azt mondta: „hamis képet fest” az, aki szerint „két fél áll” a megromlott szlovák-magyar kapcsolatok háttérében. A lap idézte azokat a kijelentéseit, amelyek szerint nem szlovákok járnak magyarországi meccsekre, hogy ott randalírozzanak, és szlovákok nem égetnek magyar zászlót a pozsonyi magyar nagykövetség előtt.

Fico felszólította Gyurcsányt Ferencet, látogasson el Szlovákiába, mert ha ő nem, akkor neonácik és szélsőségesek jönnek, akik ellen rendes körülmények között Magyarországon is büntető eljárását indítanának fasiszta eszmék terjesztése miatt.

A szlovákok sem tiszták” az ügyben

A Neue Zürcher Zeitung megítélése szerint azonban a szlovákoknak sem annyira „tiszta a mellényük”, ahogy azt Fico szeretné elhitetni. Kormánya ugyanis attól a jobboldali-populista Szlovák Nemzeti Párttól függ, amelynek vezetője, Ján Slota hónapok óta magyarellenes hangulatot szít.

Ezenkívül Fico maga is tisztában van azzal, hogy a jelenlegi körülmények között a belpolitikailag szorongatott helyzetben lévő Gyurcsány nem engedhet meg magának egy szlovákiai látogatást – már csak Slota szakadatlan sértegetései miatt sem.

Az MKP rosszul reagált

Kevéssé építően reagált a magyar kisebbség politikai szárnya, a Magyar Koalíció Pártja – jegyezte meg a svájci lap, utalva arra: az MKP állásfoglalásában cinikus politikai manipulációnak minősítette, hogy a Királyhelmecre érkezett „tájékozatlan magyar állampolgárok” miatt Fico rendkívüli sajtóértekezletet tartott.

„Tájékozatlan állampolgárokról a magyar jobboldali szélsőségesek esetében azonban aligha lehet beszélni; úgy tűnt, hogy nagyon is tudatában vannak annak, miért tartózkodnak Szlovákiában, és mit akarnak ott” – vélekedett a Neue Zürcher Zeitung.

A tudósítást így fejezte be: a hetek óta tartó szlovák-magyar súrlódások szemmel láthatóan fokozatosan önálló életet kezdenek el élni, amiből különböző felek igyekeznek tőkét kovácsolni maguknak, még annak a veszélynek az árán is, hogy az ellenőrzés lassanként kicsúszik a kezükből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik