Nagyvilág

Ötmilliót fizettetnek a pedofil pappal

Ötmillió dolláros kártérítésről állapodott meg egykori áldozataival egy volt katolikus pap kedden az Egyesült Államokban.

Patrick O’Donnell peren kívüli eljárásban elismerte, hogy három évtized alatt több tucat tizenéves fiút zaklatott szexuálisan.
A férfinak csak az összeg töredéke áll a rendelkezésére, s ezért a jogosultak feltehetően nem fogják megkapni a kártérítést.

Ügyvédjük azonban azt nyilatkozta: „elértük a célunkat, azt, hogy ítélet szülessen, és hogy annyi pénzétől fosszuk meg, amennyitől csak lehet”. Az áldozatoknak már az is segít feldolgozni a történteket – mondta -, hogy O’Donnell beismerte tetteit.

O’Donnell az 1970-80-as években volt a Washington állambeli Spokane egyházkerületének lelkipásztora. Az ott tevékenykedő papok ellen 176 alkalommal tettek panaszt molesztálás címén, ebből a legtöbbször, 66-szor O’Donnell ellen. Jórészt az ellene benyújtott keresetekre kifizetett kártérítések miatt jelentett az egyházkerület 2005-ben csődöt. Tavaly összesen 48 millió dollárt fizettek ki jóvátételként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik