Nagyvilág

A maffia a legjövedelmezőbb vállalkozás

Olaszországban a legjövedelmezőbb vállalkozás a maffia, amely évi 130 milliárd eurós üzleti forgalmával a hazai össztermék (GDP) 7 százalékát mondhatja magáénak.

A kereskedelmi és vállalkozói szövetség (Confesercenti) nyilvánosságra hozott adatai szerint a szervezett bűnözői csoportok tiszta nyeresége 70 milliárd eurót tesz ki. Fő profiljuk védelmi pénzek kizsarolása, illegális pénzkölcsönzés, lopás, csalás és csempészet.

Az olasz vállalkozók és kereskedők zsebéből nap mint nap hatalmas összegek vándorolnak az alvilághoz. Uzsora és zsarolás révén az alvilág évente 250 millió eurót bevételez tőlük. A pénzügyi válság nagy teherként nehezedik a vállalkozókra, akik közül 180 ezren már az uzsorások szorításában vergődnek – mutat rá a Confesercenti jelentése.

Az illegális fogadóirodák, termékhamisítás és engedély nélküli építkezések mellett a maffia újabban kiterjesztette csápjait az élelmiszer-ágazatra is. Nápoly környékén például a halászat, a tejfeldolgozás, a kávékereskedelem és a pékségek gyakorlatilag teljesen a szervezett bűnözés itteni szervezete, a camorra kezében vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik