Nagyvilág

A gazdagok is Obamára szavaztak

Az amerikai elnökválasztáson meglepő módon a gazdagok többsége is a demokrata párti Barack Obamára szavazott - állapította meg a Newsweek hírmagazin, amely szerint a társadalom legjobban kereső rétegéből is sokaknak elegük van a Bush-kormányzásból.

Nem új jelenségről van szó, már a választási kampányban ki lehetett tapintani azt a dühödt yuppie réteget, amelyik bár jól járt a Bush-féle adócsökkentésekkel, a Bush-ellenes demokrata kampányt támogatta – mutat rá a lap. A választás napján készült exit poll felmérések szerint az évente 200 ezer dollárnál nagyobb jövedelmű választók körében Obama 52-46 arányban nyert a republikánus John McCainnel szemben. Ez a gazdagok és nagyon jól keresők köre, a szavazásra jogosultak 6 százalékát teszi ki.

A némileg szerényebb jövedelmű, de még jócskán tehetősnek számító szavazók között viszont McCain szerepelt jobban. A 100-150 ezer dollár jövedelműeknél 51-48, a 150-200 ezer dollár jövedelműek esetében 50-48 arányban győzött. A Newsweek szerint azért meglepő a 250 ezer dollár felett kereső gazdagok Obama-barátsága, mert a demokrata jelölt éppen ennek a csoportnak nem ígért adócsökkentést.

A cikkíró szerint valami mély változásnak kellett bekövetkeznie, ha az Egyesült Államok leggazdagabb, hagyományosan republikánus párti kerületei döntően nem McCaint támogatták, ha vállalatigazgatók, profi sportolók, befektetési ügynökségek vezetői, ingatlanbárók, akik pénzügyileg a legtöbbet profitáltak a Bush-évek alatt, átálltak a demokrata tömeghez. A magazin elemzője szerint a pénzügyi szektorban és a kapcsolódó területeken dolgozókat az utóbbi években olyannyira felháborította és elidegenítette a Bush-adminisztráció hozzá nem értése, durva szociális konzervativizmusa és az értelmiség többszöri arcul csapása, hogy pénztárcájuk helyett szívükkel és fejükkel szavaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik