Nagyvilág

Európa is nyugtalankodik a szlovák-magyar feszültség miatt

Nyugtalanítónak nevezte a Magyarország és Szlovákia között kialakult feszültséget kedden Hannes Swoboda, az Európai Szocialista Frakció osztrák alelnöke, egyúttal felszólítva mindkét felet arra, hogy tanúsítson önmérsékletet, és fékezze meg a szélsőségeseket.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt sajtószolgálata útján, Bécsben közzétett nyilatkozatában, amelyre magyar szélsőségeseknek a komáromi határátkelőnél végrehajtott félpályás útlezárása adott alkalmat, az SPÖ európai parlamenti képviselője teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a szélsőjobboldali félkatonai csoportok fellépését Magyarországon éppúgy, mint a két ország közötti határ mentén vagy Szlovákiában.

Az európai szociáldemokraták felszólítják az Európai Néppártot, bírja rá végre Orbán Viktor magyar ellenzéki vezetőt is arra, hogy világosan ítélje el ezeket a csoportokat – húzta alá Swoboda.

Mint megjegyezte, hogy a szocialista frakció nevében ő maga már régóta fáradozik a szlovákok és a szlovákiai magyar kisebbség közötti megértésért. Ezeket a kísérleteket azonban ismételten megtorpedózzák egyfelől Jan Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének szélsőséges kijelentései, másfelől a Magyar Koalíció Pártjának bizonyos állásfoglalásai – közölte a szocialista frakció illetékes munkacsoportjának a vezetője.

Nyilatkozata szerint arra lenne szükség, hogy a két kormányfő dolgozzon ki közös menetrendet a kapcsolatok javítására, illetve a szélsőségesek provokációinak megakadályozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik