Nagyvilág

Bin Laden nyomába ered Obama

Barack Obama, a következő amerikai elnök felújítja majd a kutatást az al-Kaida terrorszervezet vezére, Oszama bin Laden után - írta a The Washington Post.

A megválasztott elnök szerint George Bush elhibázott terrorizmusellenes politikát folytatott, az iraki háborúval elterelte a figyelmet Afganisztánról. Oszama bin Laden felkutatásával szerinte Bush nem foglalkozott kellő hangsúllyal azután, hogy a keresés évekig nem járt sikerrel – írta az újság Obama nemzetbiztonsági tanácsadóira hivatkozva.

Az új elnök azt tervezi, hogy több ezer katonát telepít Afganisztánba, ahol az eddigiekhez képest egy “regionálisabb stratégiát” fog alkalmazni. Ebben még az Iránnal folytatandó esetleges tárgyalások lehetősége is szerepel. Obama üdvözli azokat az új egyeztetéseket, amelyek az afgán kormány és a tálib mozgalom “megbékíthető” elemei között kezdődtek.

A lap szerint Obama tervezett csapaterősítési és egyéb lépéseit várhatóan kedvezően fogadják majd azok a katonai vezetők, akik agresszívebb és kreatívabb hozzáállást sürgetnek a romló afganisztáni háborús helyzet kezelésére. Obama – egy, szintén környezetéből származó közlés szerint – várhatóan már a beiktatása utáni első hetekben elrendeli a 16 hónapon belül történő iraki csapatkivonást. Ezzel azonban a Pentagon több vezetője nem ért egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik