Nagyvilág

Atombombát vesztettek el az amerikaiak

Titkosítás alól felszabadult amerikai dokumentumok bizonyítják, hogy az amerikai légierő „elvesztett" egy atombombát 40 évvel ezelőtt a Grönland melletti vizek jege alatt egyik bombázójának lezuhanása nyomán - jelentette hétfőn este a BBC brit rádió és televízió.

Az amerikai Freedom of Information Act alapján a titkosítás alól felszabadult dokumentumokból kiderül, hogy a lázas kutatások ellenére az amerikaiak sohasem tudtak megtalálni egy atombombát a thulei légibázis környékén, ahol 1968. január 21-én lezuhant egy B-52 típusú stratégiai bombázójuk, fedélzetén négy atombombával.

Az 1968-as légi szerencsétlenség után az amerikai katonai hatóságok csupán hármat találtak meg a gépen lévő négy nukleáris töltetű bomba közül. A dán sajtó már korábban is sokat írt az elveszett atombombáról, és az ezt bizonyító titkos iratok létezéséről, de amerikai részről hivatalosan tagadták korábban ezeket az állításokat.

Thule az amerikai légierő legészakibb bázisa. Az 1950-es évek elején, a hidegháború tetőfokán hozták létre, és fontos eleme volt az észak-amerikai radarláncnak, a Noradnak, amellyel a szovjet rakéták indítását figyelték.

A BBC szerint amerikai illetékesek úgy vélik: a radioaktivitás eloszlott ekkora víztömegben, ezért nem okozhat semmilyen veszélyt. A nukleáris fegyverek grönlandi jelenlétét sokáig épp úgy titokban tartották, mint az elveszett bomba megtalálására tett kísérletek eredménytelenségét.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a BBC hírét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik