Nagyvilág

Angliában él a Jobbik alelnöke

Érdekes felfedezést tett a Sun című angol bulvárlap internetes változata. Kiderítették, hogy az általuk náci vezetőnek deklarált Füzessy Zoltán a Kent megyei Gravesendben lakik, Angliában. Füzessy a Jobbik alelnöke, és az újság állítása szerint Angliában próbál bázist kiépíteni és támogatást szerezni angol szélsőjobboldali szervezetektől.

A Jobbikot, mint pártot a Sun úgy írja le, hogy tagjai betegesen gyűlölik a zsidókat és vicceket gyártanak a Holokausztról. A lap állítása szerint Magyarország miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc az ország szégyenének nevezte a pártot, mellőzve persze, hogy ez mikor és hol történt. A párt paramilitáris egységei (feltételezhetően a Magyar Gárdára gondoltak), Hitler SS katonáihoz hasonló egyenruhában masírozik – írja a The Sun.

A Jobbik alelnökének honlapján, amin többek között pártját reklámozza, a brit lap antiszemita hozzászólásokat talált, melyekben vagy csúfot űznek a Holocaustból, vagy azt állítják a zsidók hazudtak a koncentrációs táborokban történtekről. Van olyan kommentár is, melynek tulajdonosa az Angliába bevándorló ázsiait fordítaná vissza egy pofonnal. A kommentárokat természetesen az oldalra látogató olvasók írják, nem pedig a lap szerkesztője.

A Sun megkeresésére Füzessy úgy válaszolt, ő nem rasszista. „Az én pártom radikális, és patrióta, de nem nacionalista. Magyarországon milliók támogatnak minket. Csak a kommunisták neveznek minket náciknak” – nyilatkozta a Jobbik alelnöke.

A magyar radikális jobboldal prominens vezetője nem válaszolt arra a kérdésre, hogy milyen motivációk folytán és mikor került Angliába. Percekkel az interjú után a rasszista hozzászólások állítólag eltűntek az oldalról. A cikkben szó van még arról, hogy Füzessy igen jó kapcsolatot ápol a Brit Nemzeti Párt vezetőjével, Nick Griffinnel, aki múlt hónapban 5000 ember előtt szónokolt Budapesten.

Gravesend konzervatív képviselője leszögezte, hogy minden olyan oldalt, melynek hangvétele vagy tartalma antiszemita, vagy rasszista, a hatóságoknak ki kell vizsgálnia. Mohácsi Viktória EP-képviselő szerint ez nácizmus, méghozzá komoly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik