Nagyvilág

Tölgyessy: a szlovákok állnak nyerésre

A magyar-szlovák viszony romlására számít Tölgyessy Péter, és középtávon sem lát esélyt a kapcsolatok javulására. Szlovákia, a „bezzegország” egészen addig lepofozza a pályáról Magyarországot, amíg a gazdaságunkat nem sikerül rendbe tenni - mondta az alkotmányjogász az MR1 180 perc című műsorában.

Rövid és középtávon csak romolhat a helyzet Magyarország és Szlovákia között – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász úgy látja, a két ország közti csaknem egy évszázados versenyben most egyértelműen Szlovákia áll nyerésre, és amíg a magyar gazdaságot nem sikerül rendbe hozni, addig északi szomszédunk úgy fogja lepofozni a pályáról Magyarországot, ahogyan most is teszi.

A szlovák kormányfő a térség legnépszerűbb miniszterelnöke, Szlovákiából pedig mára „bezzegország” lett, elképzelhetetlenül gyors, a válságtól kevésbé érintett gazdasági növekedéssel, miközben Magyarország látványosan megtorpant. Egy sikeres ország áll most szemben egy kudarcot valló Magyarországgal – mondta Tölgyessy, aki szerint ez az oka a nekünk adott, gyakran brutális szlovák válaszoknak.

Robert Fico azzal is erősíteni tudja pozícióját, teszi hozzá, hogy Szlovákiában az árkok nem a jobb- és baloldal között húzódnak, hanem a nemzetiek és a nyugatosok között, és ebben a csatában nagyon eredményesen játszható ki a magyar kártya.

Az elemző szerint a helyzet megoldásához elsősorban érzelmi gesztusokra, valódi szlovák partnerekre és türelemre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik