Nagyvilág

Szerzetesek verekedtek a Szent Sír-templomban

Görög és örmény ortodox szerzetesek verekedtek össze egymással vasárnap Jeruzsálemben, a keresztények legszentebb templomában. Két papot előállított a rendőrség.

Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő szerint a verekedés a Jeruzsálem óvárosában található Szent Sír-templomban robbant ki. Az örmény szerzetesek egyházuk jeles ünnepére, a krisztusi keresztfa megtalálásának négyszázadik évfordulójára készülvén vesztek össze görög ortodox papokkal, a szóváltás pedig verekedéssé fajult. MMás hírek szerint nem papok, hanem egyházi viseletbe öltözött hívek ütötték-rúgták egymás, megrongálva a szentély kárpitját és díszítését.

Rosenfeld szerint a verekedés miatt riasztották a hatóságokat, a rendőrség szétválasztotta a dulakodókat, egy örmény és egy görög szerzetest állítottak elő kihallgatásra. Szent Sír-templom helye azt a sziklasírt jelöli, ahova Jézus testét temették, a szentély feletti ellenőrzést hat keresztény felekezet gyakorolja. A papok között gyakoriak a viták a hatáskörök és a befolyás megoszlása miatt, időnként az izraeli rendőrségnek is közbe kell lépnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik