Nagyvilág

„Gázba a hunokkal, Dunába a magyarokkal!”

Szlovákiában folytatódik a magyar helységnévtáblák lefestése: szombaton az egyik érsekújvári táblát festették le ismeretlenek. Pénteken a város magyar tannyelvű iskolájára festették: „Gázba a hunokkal, Dunába a magyarokkal”.

A jelenség régi, de az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi események nyomán felparázslott magyarellenes hangulat közepette már tucatnyi vegyesen lakott település magyar nevét fújták le festékszóróval, vagy hagytak maguk után magyarokat fenyegető falfirkákat ismeretlenek. Nyitracsehiben a szlovák Nemzeti Ellenállás nevű fantomszervezet nevében írták ki valakik, hogy „Halál a magyarokra!”. A falu és a szomszédos Nagycétény egyéb magyar feliratait is rendre lefújták. A városból Vágsellye felé kivezető út mentén álló, lefestett helységnévtábláról az Új Szó honlapján vasárnap jelent meg fotó.

Érsekújvárott már hét közben találtak magyarellenes feliratot: a Czuczor Gergely nevét viselő magyar általános iskola falára valaki azt írta, hogy „Gázba a hunokkal, Dunába a magyarokkal!”. Novák Mónika igazgató feljelentést tett, s a rendőrség dokumentálta a helyszínt. Akárcsak az előző nap Nyitracsehiben és Nagycétényben, ahol a fenyegető feliratokon kívül a magyar nyelvű táblákat is festékszóróval tették olvashatatlanná, amiért Nyitracsehi polgármestere, Száraz Vendel szintén feljelentést tett.

Dunaszerdahely kétnyelvű helységnévtábláinak egyikén viszont – még csütörtökre virradóra – a város szlovák nevét (Dunajská Streda) festették le, ezért azonban a város vezetése nem tett feljelentést. „…nem vagyok biztos abban, hogy ez a festék nem ugyanazokból a festékpatronokból származik-e, mint amelyekkel a magyar helységnévtáblákat is rendre lefújják, s amelyekből az uszító a magyarellenes feliratok is előjönnek, különösképpen a városunkban megesett brutális rendőrattakot követő események óta” – fogalmazott Pázmány Péter, Dunaszerdahely polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik