Nagyvilág

Balesetet szenvedett egy atom-tengeralattjárót

Több mint húsz hajógyári munkás és katona meghalt egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón helyi idő szerint szombat este a Japán-tengeren történt balesetben.

A balesetet a tűzoltórendszer indokolatlan működésbe lépése okozta – közölte Igor Digalo, a haditengerészet főparancsnokának munkatársa. A baleset a tengeralattjáró első két, elszigetelhető rekeszét érintette, így nem veszélyeztette a nukleáris hajtómű működését. A hajtómű rendben működik, sugárveszély nincs, és a járműben nem keletkezett jelentős kár. A tengeralattjáró próbaúton volt, az áldozatok hajógyári munkások és katonák.

A helyi idő szerint szombat este fél kilenckor történt balesetnek 21 sérültje is van, akiket a tengeralattjáróról átvett a próbajáratot kísérő Admiral Tribuc hadihajó. A baleset idején a tengeralattjárón 208 ember tartózkodott, köztük 81 katona. Digalo hangsúlyozta, hogy a tengeralattjáró még nem került át a hadsereghez, a Csendes-óceáni flottának történő átadást idén év végére tervezték. Az Interfax hírügynökség által idézett szakértők szerint a tűzoltórendszer beindulását a gyári átadó személyzet által elkövetett hiba okozta.

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvétele a NERPA (Project 971 Shchuka-B) atommeghajtású tengeralattjáróról (MTI)

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvétele a NERPA (Project 971 Shchuka-B) atommeghajtású tengeralattjáróról (MTI)

Vlagyimir Viszockij, a haditengerészet főparancsnoka utasítására a tengeralattjáró a próbautat megszakítva ideiglenes állomáshelye felé vette az irányt az Admiral Tribuc és a Szajani nevű mentőhajó kíséretében. A tengeralattjáró és a hajók moszkvai idő szerint vasárnap reggel a vlagyivosztoki kikötőhöz érkeztek, de befutni az időjárási viszonyok miatt nem tudtak azonnal. Anatolij Szergyukov védelmi miniszter haladéktalanul jelentést tett Dmitrij Medvegyev elnöknek a történtekről, és utasítást adott, hogy Viszockij azonnal induljon a helyszínre.

Elindult Moszkvából a legfőbb katonai ügyész és a haditengerészet legfőbb ügyésze is, továbbá az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság különítménye. A nyomozást a „Hadihajó vezetésére és működtetésére vonatkozó szabályoknak emberek halálát gondatlanságból előidéző megsértése” című paragrafus alapján indították. Oroszországban legutóbb tengeralattjárón tavaly nyáron következett be baleset, amikor a szeverodvinszki hajógyárban robbanás történt, ami jelentős kárt okozott egy hajóban, de senki nem sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik