Külföld

Balesetet szenvedett egy atom-tengeralattjárót

admin
admin

2008. 11. 09. 08:55

Több mint húsz hajógyári munkás és katona meghalt egy orosz atommeghajtású tengeralattjárón helyi idő szerint szombat este a Japán-tengeren történt balesetben.

A balesetet a tűzoltórendszer indokolatlan működésbe lépése okozta – közölte Igor Digalo, a haditengerészet főparancsnokának munkatársa. A baleset a tengeralattjáró első két, elszigetelhető rekeszét érintette, így nem veszélyeztette a nukleáris hajtómű működését. A hajtómű rendben működik, sugárveszély nincs, és a járműben nem keletkezett jelentős kár. A tengeralattjáró próbaúton volt, az áldozatok hajógyári munkások és katonák.

A helyi idő szerint szombat este fél kilenckor történt balesetnek 21 sérültje is van, akiket a tengeralattjáróról átvett a próbajáratot kísérő Admiral Tribuc hadihajó. A baleset idején a tengeralattjárón 208 ember tartózkodott, köztük 81 katona. Digalo hangsúlyozta, hogy a tengeralattjáró még nem került át a hadsereghez, a Csendes-óceáni flottának történő átadást idén év végére tervezték. Az Interfax hírügynökség által idézett szakértők szerint a tűzoltórendszer beindulását a gyári átadó személyzet által elkövetett hiba okozta.

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvétele a NERPA (Project 971 Shchuka-B) atommeghajtású tengeralattjáróról (MTI)

Az NTV orosz hírtelevízió TV-képernyőről készített felvétele a NERPA (Project 971 Shchuka-B) atommeghajtású tengeralattjáróról (MTI)

Vlagyimir Viszockij, a haditengerészet főparancsnoka utasítására a tengeralattjáró a próbautat megszakítva ideiglenes állomáshelye felé vette az irányt az Admiral Tribuc és a Szajani nevű mentőhajó kíséretében. A tengeralattjáró és a hajók moszkvai idő szerint vasárnap reggel a vlagyivosztoki kikötőhöz érkeztek, de befutni az időjárási viszonyok miatt nem tudtak azonnal. Anatolij Szergyukov védelmi miniszter haladéktalanul jelentést tett Dmitrij Medvegyev elnöknek a történtekről, és utasítást adott, hogy Viszockij azonnal induljon a helyszínre.

Elindult Moszkvából a legfőbb katonai ügyész és a haditengerészet legfőbb ügyésze is, továbbá az ügyészség mellett működő nyomozati bizottság különítménye. A nyomozást a „Hadihajó vezetésére és működtetésére vonatkozó szabályoknak emberek halálát gondatlanságból előidéző megsértése” című paragrafus alapján indították. Oroszországban legutóbb tengeralattjárón tavaly nyáron következett be baleset, amikor a szeverodvinszki hajógyárban robbanás történt, ami jelentős kárt okozott egy hajóban, de senki nem sérült meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.