Nagyvilág

Magyar radikálisokat állítottak elő Szlovákiában

A szlovák rendőrség előállította szombaton egy magyarországi radikális csoport, a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akik a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbáltak megemlékezni az első bécsi döntés 70. évfordulójáról.

A csoport szombaton délután a kelet-szlovákiai városban kívánt megemlékezni a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott döntésről, a rendezvényt azonban a rendőrség megakadályozta.

A szlovák hatóságok helyszíni nyilatkozatai szerint az egyenruhás megemlékezés engedélyköteles, a kérelmet a város polgármesteréhez kellett volna benyújtani 72 órával az esemény megkezdése előtt.

Bodrog László, aki a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztjeként mutatkozott be és Bogoly János, a rendezvény helyi szervezője az MTI-nek elmondta: a városi rendőrségre egy héttel ezelőtt beadtak egy hivatalos iratot, amelyben bejelentették a megemlékezést. Arról azonban – tették hozzá – senki nem tájékoztatta őket, hogy engedélyt is kell kérniük a polgármestertől.

A rendőrség végül két embernek engedélyezte, hogy a királyhelmeci Hősök terén lévő – az első és második világháború, valamint a holokauszt áldozatainak emlékére állított – emlékművet az őrsereg nevében megkoszorúzzák. Ezt követően a rendőrök felszólították a csoport tagjait, hogy békésen távozzanak a helyszínről.

A csoport autókonvoja el is indult hazafelé, amikor a város végén egy újabb rendőri alakulat feltartóztatta őket, majd a városi rendőrségre előállították a rendezvény egyenruhás résztvevőit.

Bodrog László az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem közölték velük, miért vitték be őket a rendőrségre. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy az egyenruhások árpádsávos karszalagján lévő jelet – egy rovásírásos H betűt – minősítettek önkényuralmi jelképnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik