Nagyvilág

Fico: Szlovákiában nem grasszálhatnak magyar nácik

"A független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét" - jelentette ki szombaton este Pozsonyban a szlovák kormányfő.

Robert Fico belügyminiszterével, Robert Kalinákkal és Ján Kubis külügyminiszterrel hívott össze rendkívüli sajtótájékoztatót, ahol mindhárman arra reagáltak, hogy szombaton a délutáni órákban Királyhelmecen a szlovák rendőrség előállította egy radikális magyar csoport közel harminc egyenruhás tagját.

A Markíza Televízió rövid tudósításában mindhárom politikustól csupán néhány mondatot idézett. “Remélem Önök is elismerik, hogy ez már több a soknál” – tette hozzá az újságírók felé fordulva Robert Fico.

“Beigazolódott, hogy ez az egyenruha pontos mása a XX. század harmincas-negyvenes éveiből ismert Szálasi-féle náci egyenruhának” – indokolta a Nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagjának előállítását Kalinák, aki szerint az egyenruha viselése egyértelműen kimeríti a fasiszta propaganda bűntettét.

“Számunkra valóban elfogadhatatlan, hogy bármilyen hasonló, bármilyen szélsőséges náci nacionalista szervezetek bármely országban szabadon meneteljenek” – mondta Ján Kubis külügyminiszter, miközben Robert Fico közbeszólva megjegyezte: “Ráadásul provokálni jöttek”.

Szlovákia az unióhoz fordul

A TASR szlovák hírügynökség azt írta: Ján Kubis az incidensről már tájékoztatta Göncz Kinga magyar külügyminisztert, Robert Fico pedig “felszólította Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnököt, hogy látogassa meg a Szlovák Köztársaságot”. A hírügynökség szerint Fico azt mondta, hogy “hamis képet fest” az, aki szerint “két fél áll” a megromlott szlovák-magyar kapcsolatok háttérében.

A szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA – a kezdés előtt mindössze fél órával meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatóról részletesebben is beszámolva – azt írta: Fico szerint a szlovákok nem járnak a magyarországi meccsekre, így nem is tanúsítanak ott rendbontó magatartást, nem kiabálnak olyan jelszavakat, amelyekkel sértenék a Magyar Köztársaságot, vagy traumatizálnák Magyarország lakosságát. A hírügynökség szerint “Fico a magyar támadásokról tájékoztatni akarja az érdekelt feleket Európai Unióban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik