Nagyvilág

Magyar származású román elnök esélyeit latolgatták

Egyelőre beláthatatlan, hogy mikor lehetne magyar nemzetiségű elnöke Romániának - így látják ezt mind a román, mind a magyar kommentátorok, akik a színes bőrű Barack Obama győzelme kapcsán boncolgatták csütörtökön ezt a kérdést.

“Mikor választ majd Románia magyar vagy cigány elnököt, aki megtestesíthetné ennek a társadalomnak a törekvéseit és értékeit?” – tette fel a kérdést az Evenimentul Zilei hasábjain Ioana Lupea, a nagy nevű román politikai szakíró, aki meg is válaszol önnön kérésére: valószínűleg soha, vagy legalábbis nem a mi életünkben.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) Obama diadala kapcsán Frunda Györgynek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökjelöltjének korábbi kijelentését idézte, miszerint Romániában akkor lesz majd lehetséges egy magyar nemzetiségű elnök megválasztása, ha az Egyesült Államokban egy afro-amerikai kerül a Fehér Házba.

Ezzel kapcsolatosan Daniel Buda demokrata-liberális képviselő a lapnak úgy fogalmazott: “Túl sok sérelem érte a románokat magyar részről ahhoz, hogy az országnak egyhamar magyar elnöke legyen.” Szerinte a románok, elsősorban az erdélyiek, nem tudják elfelejteni “mindazt a szörnyűséget”, amit a Horthy-csapatok műveltek annak idején Románia területén.
Gheorghe Funar szenátor, a Nagy-Románia Párt (PRM) főtitkára, a magyarellenességéről elhíresült egykori kolozsvári polgármester úgy fogalmazott: “A magyarok Magyarországon lehetnek államelnökök, nem Romániában.” Hozzáfűzte: míg a kenyaiak nem áhítoznak az amerikai földre, “a magyarok minden porcikája Erdélyt kívánja”.

Másként gondolkodik erről Cristian Diaconescu szociáldemokrata szenátor, aki a lapnak így érvelt: a romániai választók is elég érettek már ahhoz, hogy ha az országuk érdeke úgy kívánja, és ha rátermett, tetszetős üzenetű magyar jelöltet sikerült találni, túllépjenek az etnikai akadályokon. “Nem az a fontos, hogy magyar vagy más nemzetiségű elnöke legyen Romániának, hanem az lenne a fontos, hogy legyen egy Obama szintű elnökünk” – válaszolta az ÚMSZ kérdésére Cristian Tudor Popescu, a Gandul című napilap vezető publicistája. Szerinte a romániai magyaroknak kell megtenniük az első lépést, mégpedig az “etnikai alapú pártok” megszüntetésével.

Dan Pavel, az egyik legnevesebb politológus úgy vélekedik: Romániának egyhamar nem lesz magyar elnöke, mert szerinte abban az országban a “tolerancia nagyon alacsony szinten van”.
A lapban Bíró Béla politológus szerint Romániának akkor lesz majd magyar elnöke, amikor a romániai magyar társadalom képes lesz magáénak elismerni egy olyan “románlelkű magyart”, akit a román társadalom is képes lesz – magyarlelkű román gyanánt – románnak elfogadni. “Ezt a román–magyar Barackot még nem igazán sikerült kinemesíteni” – állapítja meg a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik