Külföld

Kitiltják a szlovák meccsekről más államok jelképeit

admin
admin

2008. 11. 05. 10:00

Egy új szlovák törvény értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata.

A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványára került be az a fejezet, amely a nem nemzetközi sportrendezvényekről december 1-jével kitiltja más államok jelképeit. A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellene szavazott.

A rendőrséggel egyeztetve előkészített törvénytervezet immár parlamenti szentesítést nyert rendelkezései szerint: ha fennáll a közrend megbontásának, vagy a testi épség veszélyeztetésének kockázata, a rendőrség betilthatja a sportrendezvényt.

Rafael Rafaj, a Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, az SNS képviselőjének módosító indítványa arra irányult, hogy elejét vegyék az “idegen államok jelképeivel való visszaélésnek”.

A nacionalista párt képviselőjének javaslata nyomán tilalom alá esik az idegen államok történelmi jelképeinek, így a történelmi Magyarország, vagy az Osztrák-Magyar Monarchia idején használatos jelképek felmutatása is, az ilyesmi rendbontást gerjesztő provokációnak minősül. Az előterjesztő indoklása szerint a minap Dunaszerdahelyen bebizonyosodott, hogy ez mennyire így van, de ezek után már ott sem lesz látható a magyar trikolór.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.