Nagyvilág

Kenya szabadnappal ünnepelte Obama győzelmét

Mwai Kibaki kenyai államfő percekkel a „történelmi győzelem" után honfitársait szabadnappal ajándékozta meg, hogy Kenya népe csütörtökön méltóképpen ünnepelhesse „Obama szenátor és országunk diadalát".

Az afrikai ország nyugati részén lévő Kogelóban, Obama kenyai rokonainak szülőföldjén az emberek óriáskivetítőn követték figyelemmel a választási éjszaka eseményeit. Miután bizonyossá vált, hogy az afroamerikai szenátor győzött, a helybeliek összeölelkeztek, táncra perdültek, a kenyai kormány pedig sietett jókívánságait kifejezni az Egyesült Államok megválasztott új elnökének.

Sarah Obama, az új elnök nagyapjának harmadik felesége Kogelóban él, és családi körben ünnepelt. Bár nem vérrokona Barack Obamának, a leendő amerikai elnök mégis nagymamájának tartja őt. Nairobiban a tömeg ugyancsak tánccal fejezte ki örömét, és az ünneplők a reggae ritmusára skandálták a „Yes, we can” mondatot, Obama választási jelszavát.

Hírügynökségi beszámolók szerint nemcsak Kenyában, hanem Afrika-szerte reggelig ünnepeltek az emberek. Desmond Tutu nyugállományú fokvárosi érsek, az apartheid ellen harc dél-afrikai jelképe, Obama győzelmét kommentálva kijelentette: a színes bőrű emberek számára a határ a csillagos ég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik