Nagyvilág

Kennedyhez hasonlítják Obamát

Ambivalensen áll a világsajtó az amerikai elnökválasztás eredményeihez. Hol örömmel és nagy várakozásokkal fogadták az új elnököt, hol kétkedve és némi cinizmussal. A FigyelőNet lapszemléje.

A kenyai lapok természetesen örömünnepet ülnek a címlapokon, és büszkék rá, hogy a világ vezető hatalmának legelső embere így vagy úgy, de hazájuk sarja. A kenyai hírújság, a Daily Nation tánccal és énekkel ünnepli Obama győzelmét.

Németország nosztalgiázik

Obama történelmet írt – emelte ki a Tagesspiegel, míg a Süddeutsche Zeitung „Yes, he can” címmel (egyes szám 3. személlyé alakítva át Obama választási jelmondatát /Yes we can/) számolt be a választás eredményéről. Több német lap a kommentárjában John F. Kennedy néhai amerikai elnökhöz hasonlította Obamát, hiszen az új elnök víziói hasonlóak, mint Kennedy egykori, az új Amerikával kapcsolatos víziói.

Az olaszok cinikusak

A vezető olasz lapok is címlapon közölték Obama győzelmét, kiemelve, hogy Amerika történelmében először színes bőrű elnök vezeti a világ legnagyobb hatalmát. „Amerika bőrt vált” – írja a La Repubblica, „Az első fekete a Fehér Házban” – kommentálta az eredmény a Corriere della sera. Valamennyi lap kiemeli McCain beszédét is, amelyben gratulált riválisának, és kifejtette: az, hogy vesztett, csakis az ő hibája.

Izrael aggódik

Izrael volt az egyik olyan állam azon kevesek közül, ahol a megkérdezettek jóval nagyobb arányban támogatták McCain megválasztását, mint Obamáét. Ennek oka Obama Iránnal kapcsolatos hozzáállása volt a kampánya során. A demokrata jelölt, immár Amerika 44. hivatalba lépő és első afroamerikai elnöke a mérsékeltebb, diplomáciai megoldásokat támogatja. A Bush-adminisztráció végig a kemény hang és a katonai lépések meglebegtetését használta Iránnal kapcsolatban, de valószínűsíthető, hogy az utolsó két hónapban megkezdik a diplomáciai tárgyalások előkészítését. Az izraeli tisztviselők elsősorban attól tartanak, hogy az új adminisztráció feltételek nélkül ül majd le tárgyalni Iránnal – írja a Haaretz izraeli újság.

Az osztrák Kurier honlapja Michelle Obamáról közöl egy elemzést az Új first lady felér egy erős asszonnyal címmel, míg a Der Standard történelmi győzelemként értékelte Obama elnökké választását. A következő elnök tudja, mennyire nehéz lesz az amerikaiak elvárásait teljesíteni – emelte ki kommentárjában az osztrák liberális lap online változata.

Az arab média remél

Az arab média is üdvözölte a demokrata elnökjelölt győzelmét. Csak Obama tudja helyrehozni azt a hatalmas kárt, melyet Bush vezetése okozott Amerika imázsán, különösen a Közel-Keleten – hangsúlyozta az Egyesült Arab Emirátusok vezető lapja, a The Gulf News. Mahmud Abbasz palesztin elnök gratulált Obamának, és reményét fejezte ki, hogy az új elnök prioritásként kezeli majd a közel-keleti békét és a palesztin állam létrehozását. A Hamasz vezetői pedig figyelmeztették az új elnököt, hogy tanuljon elődeinek hibáiból, és segítse elő a palesztin nép felszabadítását és az izraeli megszállás megszüntetését.

Összességében elmondható, hogy a világsajtó nagy része egy új korszak beköszöntét harsogja. Az újságok nagy része egy békülékenyebb, a diplomáciát a középpontba helyező, párbeszédre építő külpolitikát vár az új elnöktől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik