Nagyvilág

Víz alá került Hanoi egy része

Nyolcvanháromra emelkedett kedden a Vietnam északi és középső részét sújtó árvíz halálos áldozatainak száma, míg a Kína déli részén pusztító áradások legkevesebb 31 emberéletet követeltek.

Hanoi egyes részei továbbra is víz alatt állnak, az érintett városrészekben zárva maradtak az iskolák. Helyszíni jelentések szerint az ár szemetet és törmeléket sodor a víz alá került házakba, s a hatóságok attól tartanak, hogy a fertőzött víz okozta betegségek üthetik fel a fejüket Hanoiban.

Az árvizet az elmúlt napok esőzései okozták. Hanoiban egekbe szöktek az élelmiszerárak, mivel a főváros nagy részén leállt a szállítmányozás. Az ország középső részén még mindig vannak olyan szegletek, amelyek az árvíz miatt el vannak zárva a külvilágtól.

Vietnamban, különösen az ország déli részén, a Mekong folyó deltájában gyakoriak az árvizek, amelyek évente több száz halálos áldozatot követelnek, de a mostanihoz hasonló áradást negyed évszázada nem láttak az ország északi részén fekvő fővárosban.

Áradások pusztítanak a dél-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban és Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm területen is, ahol az árvíznek legkevesebb 31 halálos áldozata van. A péntek óta tartó rendkívüli esőzések és az ezek előidézte földcsuszamlások 13 járásban 411 ezer lakos életét érintik, 45 embert eltűntként tartanak nyilván. Több mint 25 ezer embert ideiglenes szálláshelyre költöztettek. Az eddigi adatok szerint az áradásokban legkevesebb ezer ház összeomlott, 2300 lakásban pedig súlyos károk keletkeztek.

Szokatlanul sok, több mint 100 milliméter csapadékot 50 járásból jelentettek. Kuanghszi Csuang Ningming járásában rekordnak számító, 502 milliméternyi esőt mértek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik