Nagyvilág

A szlovák kormány vétójogot akar a gázáremelésnél

A lakossági energiaárak emelésének a megakadályozása céljából a szlovák kormány változtatni akar a hatályos törvényen, növelve az állami befolyást a jórészt külföldiek által irányított közüzemi cégekben.

Erről a szlovák kormány rendkívüli ülése után beszélt a miniszterelnök. Robert Fico elmondta: a törvénytervezet – amit még jóvá kell hagynia a kormánytöbbségű parlamentnek – az államnak vétójogot biztosítana a lakossági földgáz árának megállapításakor.

A lakossági földgáz árát hatóságilag szabályozzák Szlovákiában. 2007 első negyede óta változatlan volt az ár az infláció elleni küzdelem jegyében, azért, hogy Szlovákia teljesíteni tudja az euróövezeti csatlakozás inflációs feltételét. Szlovákiában jövő januárban vezetik be az eurót.

Fico korábban kisajátítással fenyegetette meg az SPP gázszolgáltató monopoltársaságot – amelynek 49 százaléka a Gaz de France-é és a német E.ON-Ruhrgasé, a fennmaradó 51 százalék az államé -, ha úgymond indokolatlanul akarná emelni a lakossági földgáz árát. Az állami részvénytöbbség ellenére a döntő szó a külföldi cégeké, mert az állam kisebbségben van az SPP igazgatótanácsában.

Fico kedden azt mondta, hogy a kormány ellenzi az SPP jövő évre vonatkozó 13-24 százalék közötti lakossági gázár emelési kérését. Fico leszögezte: “az állam, amely többségi tulajdonos, nem akarja növelni a lakossági földgáz árát”.

A kormány által most elfogadott törvénytervezet-módosítás lényege az, hogy a piacszabályozó hatóság (ÚRSO) által felügyelt cégek csak a részvényesek közgyűlésén elfogadott árváltoztatást javasolhatnak. Az SPP alapszabálya esetében egy ilyen ármódosító döntést a tulajdonosok 52 százalékos többsége ajánlhat. Ezzel az aránnyal azonban sem a kormány, sem pedig a külföldi tulajdonosok nem rendelkeznek.

Fico szerint ezért kompromisszumos megállapodásnak kell születnie. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak közgyűlési döntés esetén vétójoga lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik