Nagyvilág

Obama tarolt a 75 fős faluban

Az Egyesült Államok települései közül elsőként egy New Hampshire-i faluban már megtörtént az elnökválasztás, a szavazás a demokrata párti elnökjelölt, Barack Obama elsöprő győzelmét hozta.

A hagyományosan republikánus többségű, 75 fős Dixville Notchban százszázalékos részvétel mellett, 15-en Obamára, 6-an pedig republikánus riválisára, John McCainre adták szavazatukat.

Az amerikai választási törvény lehetővé teszi, hogy a 100 főnél kisebb lélekszámú településeken már éjfélkor megnyissák a szavazóhelyiségeket, s az összes szavazat leadása után le is zárják az urnákat. Dixville Notchban 1948 óta hagyomány, hogy már éjfélkor mindenki elmegy szavazni, és kisvártatva az urnákat is lezárják. A parányi településen 1972 óta minden alkalommal a republikánus jelölt diadalmaskodott, ezúttal azonban megtört a jég, Barack győzött, aminek akár szimbolikus jelentősége is lehet.

Néhány perccel a Dixville Notch-i eredmény közzététele után befutottak az eredmények egy másik New Hampshire-i kisvárosból, Hart’s Locationből is, Obama ott szintén elsöprő győzelmet aratott: a demokrata párti jelöltre 17-en, a republikánusra 10-en szavaztak.

Elemzők szerint már az első eredményekből is messzemenő következtetéseket lehet levonni. A választási eredmény alakulásának tendenciájáról már közvetlenül azután képet lehet alkotni, hogy Indiana államban közép-európai idő szerint szerda hajnali egy órakor bezárnak a szavazóhelyiségek. Indiana 1964 óta mindig a republikánus jelöltre szavazott, ezúttal azonban a felmérések meglepően szoros versenyt jósoltak a két jelölt között. A demokrata párti jelölt esetleges győzelme tágabb értelemben a szomszédos Illinois államból származó, fekete bőrű szenátor megerősödéséről fog tanúskodni.

Az amerikai elnökválasztások napján, kedden a Reuters/Zogby intézet közzétette újabb közvélemény-kutatási eredményeit, amely szerint Obama öt államban áll nyerésre a nyolc kulcsfontosságú, „harctéri” állam közül. A szavazatukat valószínűleg leadók körében Obama 11 százalékpontos előnyre tett szert, míg vasárnap még csak hétpontos előnyt mértek a javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik