Külföld

Az MKP ellen szavazott a szlovák parlament

admin
admin

2008. 11. 04. 21:08

A szlovák parlament kedden a kormánykoalíció nyolcvan támogató szavazatával elfogadta azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának MKP) képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, jelesül a Magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában.

A parlament egy másik szavazással elvetette az MKP javaslatát, amellyel azt szerették volna elérni, hogy Pavol Paska szlovák házelnök üljön tárgyalóasztalhoz Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, mielőtt a határozatról szavaznának. A vádak szerint az MKP képviselői esküjüket megszegő és a szlovák alkotmányt sértő magatartásról tesznek tanúságot azzal, hogy részt vesznek a KMKF munkájában.

„Teljesítsék az esküjüket!”

A koalíció pártjai a határozatban “képviselői esküjük következetes teljesítésére” szólítják fel az MKP-frakció tagjait. Az MKP – mint előre jelezte – tiltakozása jeléül nem vett részt sem a keddi, sem az azt megelőző pénteki vitában, mondván, hogy az ilyen elszámoltatás jogtalan, minden európai jogszabállyal és szokásrenddel ellenkezik. A határozatot a szlovák ellenzéki pártok sem támogatták, a nyolcvan támogató szavazat mind koalíciós honatyától származik.

Nem lett foganatja a független szlovák képviselő indítványának sem. Frantisek Miklosko azt javasolta, hogy ha már az MKP-t a KMKF miatt akarják megregulázni, akkor előbb az ellen a Ján Slota – a koalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke – ellen is hozzanak elítélő határozatot, aki nem csak a jelenkori magyar politikusok, hanem a magyar nemzet és annak alapítója, Szent István ellen is megengedhetetlenül durva és primitív kijelentésekre ragadtatja magát.

A határozatban nyugtalanítónak minősítik, hogy a KMKP a Magyar Országgyűlés tanácsadó testületeként működik, “minek következtében indokoltan keletkeznek aggályok, melyek szerint a magyar parlament az Európai Unió elveivel szögesen ellenkező módon, megengedhetetlenül beavatkozik a független Szlovák Köztársaság belügyeibe”.

Az MKP már korábban többször jelezte: bármi legyen is a szlovák parlament határozata, a magyar párt képviselői a továbbiakban is részt vesznek a KMKF munkájában, mert ezt semmi nem tiltja, s ilyen jogereje a szlovák parlament határozatának sem lehet.

„Kész terve van Magyarországnak a Nagy-Magyarország visszaállítására”

A keddi vitában súlyos vádakat olvastak az MKP-képviselők fejére. Anna Belousovová, az SNS és a pozsonyi parlament alelnöke kijelentette: Magyarországnak kész stratégiai terve van Nagy-Magyarország visszaállítására, az MKP Budapesttel cimborálva közreműködik abban, hogy szlovákiai magyar autonómiát hozzanak létre, előkészítendő a történelmi Magyarország restaurációját. Magyarország máris a gazdasági, a szellemi és az érzelmi nemzetegyesítésen fáradozik, és arra készül, hogy a koszovói precedens alapján nyomásgyakorlással álljon elő.

Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes a vita záróbeszédében az MKP üres széksorai felé fordulva kijelentette: tegyenek le róla, hogy Szlovákiából “új Koszovót” tudnak majd csinálni. “Hiába fáradoznak: béküljenek meg a realitással, a kollektív jogoknak sem Európában, sem sehol a világon nincs létjogosultsága”. Az SNS részéről egyfajta kisantant létrehozását sürgető felvetés is elhangzott.

A határozatra az MKP még kedden este sajtótájékoztatón reagált. Csáky Pál elnök az “értelmetlen, üres és ostoba” jelzőkkel illette a határozatot és kijelentette: “Mint eddig, úgy a továbbiakban is a szlovák alkotmányhoz, a törvényekhez igazodó magtartást fogunk tanúsítani. Szabad polgárok vagyuk, s minden meghívásnak szabad polgárként fogunk eleget tenni: az ilyen XIX. századi színvonalú sanyargatásokkal nem lehet utunkat állni. Maguk ezzel két napig költötték az adófizetők pénzét”.

Csáky hangsúlyozta: a KMKF ellen egyetlen olyan ország sem emelt kifogást, amelynek területén magyar közösségek élnek. “Úgy tűnik, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Ukrajnában és Szlovéniában sem élnek olyan komplexusok gyötörte személyek, mint amilyenek a szlovák kormányban vannak”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.