Nagyvilág

Berlusconi meghátrált

A már lezajlott és a bejelentett újabb diáktüntetések hatására visszakozott az olasz kormány a felsőoktatási reform végrehajtásától.

Silvio Berlusconi miniszterelnök az országos méretű tiltakozó megmozdulások láttán hétfőn este bejelentette: egyelőre nem hagyja jóvá az egyetemek megreformálását célzó, vitatott rendeletet. Ehelyett egy törvénycsomagba illeszti be a reformot, amely még ebben a hónapban a parlament elé kerül.

A jobbközép kormány vezetője ezzel nyilvánvalóan lehetőséget kínál arra, hogy a felsőoktatás megreformálásának kérdésében párbeszéd alakuljon ki kormányoldal és ellenzék között. Ennek következtében ugyanakkor az egyetemi reform – a kabinet tervével ellentétben – nem fog hatályba lépni 2009 elején.

Berlusconi lépését – az országos tiltakozások mellett – alighanem az államfő magatartása is motiválta. Giorgio Napolitano a reform elutasításának jegyében szervezett múlt pénteki általános sztrájk nyomán felszólította a kormányt: vegye tekintetbe a tiltakozók követeléseit.

A felsőoktatási reform révén a kormány jelentős összegeket kíván megtakarítani az oktatási tárca költségvetésén belül. A tervek szerint az oktatási szféra büdzséje évi hét százalékkal csökkenne, és megszűnne 130 ezer állás: 87 ezer oktatói és 44 ezer 500 adminisztratív munkahely. Csökkenteni tervezik az egyetemek költségvetését is. Mariastella Gelmini oktatási miniszter indoklása szerint az elavult itáliai egyetemek fenntartása túl sok pénzt emészt fel.

A baloldali ellenzék vezére üdvözölte a kormány döntését. „A diákok nyomása alatt Berlusconi kénytelen volt meghátrálni – fogalmazott Walter Veltroni, a Demokrata Párt elnöke. – Nagy siker ez a diákmozgalmak számára, amelyek nem ijedtek meg a Berlusconi-kormány pökhendiségétől.”

Elégedetten nyugtázták a fejleményt a kereszténydemokraták (UDC) is. Pier Ferdinando Casini, a párt elnöke rámutatott: az itáliai iskolák és egyetemek mélyreható megújításra szorulnak. Ez a folyamat azonban nem mehet a minőség rovására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik