Nagyvilág

Barcelona lesz a mediterrán unió székhelye

A spanyolországi Barcelona lesz a mediterrán unió székhelye - ebben állapodtak meg az EU-tagállamok és az együttműködési programban részt vevő Földközi-tenger menti országok külügyminiszterei keddre virradóra Marseille-ben.

Katalónia fővárosa Tunisszal és Máltával szemben kerekedett felül – közölték diplomáciai források. Döntés született arról is, hogy a jövőben az Arab Liga is képviselteti magát a mediterrán unió minden találkozóján. A főtitkárt egy déli ország fogja adni, öt vagy hat helyettese között egynek palesztinnak és egynek izraelinek kell lenni. Neveket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. A diplomáciai vezetők megállapodtak abban is, hogy a program hivatalos megjelöléséből törlik a “Barcelonai Folyamat” kifejezést, és a továbbiakban csak az “Unió a Mediterrán Térségért” elnevezést fogják használni.

Az Európai Unió (EU) és a földközi-tengeri térség összesen több mint 40 országát képviselő külügyminiszterek a mediterrán unió szervezeti felépítésével és programjával folytatták tanácskozásukat kedden Marseille-ben. Az erről szóló terveket hivatalosan még nem hagyták jóvá.

A mediterrán uniót idén nyáron hívták életre egy párizsi csúcstalálkozón az EU-ban 1995-ben útjára indított barcelonai folyamat továbbviteleként, amely az EU és a Földközi-tenger menti országok közötti együttműködést tűzte ki célul. Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére az eredetileg csak a Földközi-tenger partján fekvő országokra korlátozódó francia elképzeléssel szemben az EU minden tagállama résztvevője a mediterrán uniónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik