Nagyvilág

Az utolsó szalmaszálba kapaszkodik Obama és McCain

Obama új irányt ígért, Mc Cain pedig azonnali cselekvést ígért a The Wall Street Journal hétfői számában, egy nappal az elnökválasztás előtt.

„Amerikának új irányra van szüksége, ezért pályázok az Egyesült Államok elnöki posztjára” – foglalt állást a demokrata Barack Obama. „Nem tölthetjük a következő négy évet azzal, amivel az előző nyolc nagy részét, hogy várunk szerencsénk jobbra fordulására, cselekednünk kell, azonnal, küzdenünk kell” – szögezte le a republikánus John McCain. A két elnökjelölt írása egymás mellett, az újság véleményoldalán olvasható.

Az illinois-i demokrata szenátor a vezető amerikai üzleti napilapban világossá tette: nem engedhető meg további négy év a költekezés növelésével, gyengén átgondolt adócsökkentésekkel vagy a szabályozási felügyelet teljes hiányával. „Holnap Önök megadhatják az országnak a szükséges változást” – érvelt Obama. Vetélytársa, bár méltósággal szolgálta hazáját, az utóbbi 8 év során az esetek 90 százalékában megszavazta George Bush elnök javaslatait, és „a gazdaság terén nem tud egyetlen olyan lényeges elemet említeni, amelyet másként intézne” – emelte ki.
Az arizonai szenátor azzal érvelt, hogy Amerikának a kisvállalkozások virágzására, nem pedig azok megadóztatására van szüksége. „Harcolni fogok a demokraták azon tervei ellen, hogy szétosszák az amerikaiak munkájának gyümölcsét, és katasztrófába vezessék a gazdaságot” – írta. McCain nem fog csaknem ezer milliárd dollárt elkölteni az adófizetők pénzéből, rövid távon befagyasztja az állami költekezést. „Más utat fogok választani, mint az adminisztráció és Barack Obama, nem fogom az Önök pénzéből megmenteni a Wall Street bankárjait és brókereit” – szögezte le.

Arra is kitért, hogy ő nem kényszerítene egy sablonos egészségbiztosítást a családokra és kisvállalatokra, és nem hívná feltételek nélkül találkozókra a világ veszélyes diktátorait. „Életemet Amerika védelmének szenteltem (…) Amerika különleges ország, amelynek különleges vezetőre van szüksége (…) az elmúlt nyolc év nehézségei után az amerikaiak változásra vágynak, és azt meg is érdemlik” – olvasható John McCain írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik