Nagyvilág

Tobzódtak a szélsőségek Dunaszerdahelyen

Sem a szlovák, sem a magyar térfél nacionalistái nem várhattak volna jobbat a szombaton "Dunaszerdahely mellett" megvívott csatánál, ahol feltűnően sok volt a politikus; ez pedig azt jelzi: mindkét fél buzgón készült az eseményre, hogy a várható botrányt azonnal politikai propagandájuk műsorára tűzzék - írta hétfőn a SME.

A szlovák polgári napilap “Vérengzésbe fordult futball” cím alatt közöl helyszíni beszámolót, több cikket, jegyzetet és kommentárt a szombati dunaszerdahelyi eseményekről, ahol a rendőrség a Slovan-DAC mérkőzés előtt a hazai vendégszurkolókkal sem éppen kesztyűs kézzel bánt el, majd a mérkőzés 18. percében megostromolta a helyi magyarok és a Magyarországról érkezett szurkolók traktusát. A szlovák fél indokoltnak, a magyar indokolatlannak tartja a rendőri beavatkozást.

Nincs semmi új a Nap alatt: Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes ismét bebizonyította, hogy munkaköri leírása szerint következetesen csakis a magyar oldalon kell látnia a szélsőségeket, mindenért csakis a Magyar Koalíció Pártját (MKP) kell okolnia, mondván, hogy azok akkor sem veszik észre a magyar szélsőségeseket, ha közvetlenül az orruk előtt táncolnak. “Nehezen tudja majd a rendőrség azt bizonyítani, hogy nem megrendelésre cselekedett”, amikor a mérkőzés alatt csakis a lelátó egyetlen szektorát söpörte ki kemény kézzel. Nincs józan ítélőképességű ember, aki elhiszi, hogy a budapesti szlovák nagykövetség előtt spontánul sereglettek volna össze a “dunaszerdahelyi vértanúk” mellett tüntetők. “Mindkét fél megkapta, amit akart, s most majd igyekeznek a lehető legjobban hasznosítani a történteket.”

Galéria

Galéria

“A labdarúgás a bűnügyi sajtó vezető témája lett, ami Szlovákiában nem újdonság. Az újfasizmus, a fajgyűlölet, a nacionalizmus, a primitivizmus már régen jelen van és terrorizálja a rendes embereket”, miközben a labdarúgásból jól megélő “elegánsak”, a sport vezetői szentfazekak módjára viselkednek, mondván, hogy nem, ők semmiről se tehetnek, jóllehet, a legalapvetőbb biztonsági szabályokat sem tudják betartani. “Erre még Mindenszentek Napján sem voltak képesek.” A szlovákiai labdarúgás történetében először esett meg, hogy mentőhelikoptert kellett bevetni. A kamerák egyértelmű tanúsága szerint egyes rendőri gumibotok “igen csak túlteljesítettek”.

Az országos rendőrfőkapitány helyettese, a dunaszerdahelyi rendőri akciót levezénylő Stanislav Jankovic a lapnak nyilatkozva nem tartotta túlzottnak a rendőri fellépést. A lap másik cikkírója, Peter Schutz a szervezőket elmarasztalva azt írja, hogy ha szervezők képtelenek szavatolni a rendet és a biztonságot, akkor hatalmi eszközökkel kell betiltani az eseményt, nem pedig rendőri elitalakulatokat kivezényelni, és őrültekkel telezsúfolt különvonatot szabadítani egy békés város lakóira. Schutz szerint “ugyan mi egyéb következett volna azok után, mint a budapesti szlovák nagykövetség előtti tüntetés”, ha az egyik magyar televíziós csatorna már délután öt órakor nem azt jelenti, hogy “a szlovák rendőrség brutálisan lépett fel a Fradi-zászló kifüggesztésével próbálkozó magyar szurkolók ellen”?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik