Nagyvilág

Hollywood demokrata színekben tündököl

Minden elnökválasztás alatt jellemző, hogy a hírességek kiállnak az általuk elnöknek óhajtott politikus vagy párt mellett. Olykor adakoznak, támogatást nyújtanak kedvencük kampányához, máskor személyükkel reklámozzák az elnökjelölteket (és önmagukat). Cikkünkben sorra vesszük, hogy mely hírességek, mely politikai tábort erősítették a 2008-as kampány alatt.

George W. Bush elnöksége alatt szinte hagyománnyá vált, hogy Hollywood jelentős része demokrata színekben tündököl. Nem csoda, ha a Bush-adminisztráció kritikája sokszor vált témájává Oscar-, Grammy- és egyéb díjátadó ünnepségeken tartott beszédeknek. McCain támogatói így valószínűleg most inkább a szavazófülke magányában lesznek csak hajlandóak véleményt nyilvánítani.

Persze rengeteg republikánus elkötelezettségű híresség van, aki kiáll a nagyközönség elé, nyíltan támogatva a volt vietnami veterán politikáját. Chuck Norris, aki a Texasi kopó című sorozaton kívül saját viccirányzattal is gazdagabbá tette világunkat, McCain mellett kampányol. Clint Eastwood régi republikánus motorosnak tekinthető, és most is a republikánus jelölt mellett teszi le a voksát. „Nagyon kedvelem John McCaint” – mondta az Oscar-díjas színész.

A rendkívül népszerű Helyszínelők-sorozatok producere, Jerry Bruckheimer is a McCain-tábort erősíti, ahogy egyik sorozatának, a New York-i helyszínelőknek a főszereplője, Gary Sinise is piros színekben utazik. A Keresztapa és az Apokalipszis most sztárja, Robert Duvall is McCain-szavazó, ami nem is olyan meglepő, mivel Duvall szegről-végről rokona az amerikai polgárháborúban a konföderációs erők élén álló Robert E. Lee tábornoknak.

Nem mondható tehát, hogy a republikánusokkal szimpatizáló sztárok lecsúsznának a vörös szőnyegről, de jól látható, hogy az amerikai szórakoztatóipar színe inkább a kék. Obama mellett kampányol aktívan rengeteg köztudottan demokrata filmsztár, mint például Adam Sandler, Steven Spielberg vagy éppen Tom Hanks. Ők egyébként jelentős összegekkel támogatták is az Obama-kampányt.

A demokrata elnökjelölt maga is sztárnak számít Amerikában. Ezt a McCain-kampánystáb is megpróbálta kihasználni, amikor egy videóban olyan celebritásokhoz hasonlította Obamát, mint Britney Spears vagy Paris Hilton, ezzel magyarázva, hogy a demokrata jelölt nem más, mint egy sztár, akinek nincs meg a kellő tudása és tapasztalata ahhoz, hogy a világ vezető hatalmának első embere legyen.

A fiatal rétegek körében egyébként is nagy népszerűségnek örvendő Obama egyik kampányvideójában számos filmsztár, zenész énekli az afroamerikai politikusnak azt a beszédét, amelyet kampányának kezdetén 2008 januárjában, New Hampshire-ben tartott. A beszéd üzenete, hogy az Egyesült Államok történelme a reményről szól. A telepesek, a pionírok, a rabszolgák és a polgárjogi harcosok harcáról a lehetetlennel szemben. A négy és fél perces klip zenéjét többek között a nemrég hazánkban járt Herbie Hancock szolgáltatja a zongora mögött. Szerepel még a videón Scarlett Johansson színésznő, a Sziget és A másik Boleyn lány című filmek sztárja, csakúgy, mint Tatyana Ali boxolónő és énekes, John Legend Grammy-díjas énekes, Kareem Abdul Jabbar kosárlabdasztár, valamint a Pussycat Dolls bájos énekesnője, Lewis Hamilton forma 1-es világbajnok kedvese, Nicole Scherzinger is.

Egy dologban azonban közös platformon áll Hollywood és a zeneipar minden demokrata és republikánus jelöltje. Közösen bíztatják az amerikai választópolgárokat, hogy november 4-én éljenek a választás lehetőségével, mert ez az amerikai demokrácia alapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik