Nagyvilág

Szlovákia tiltakozik a budapesti tüntetés ellen

Nyilatkozatban tiltakozott a szlovák külügyminisztérium az ellen, hogy Szlovákia budapesti nagykövetségének épülete előtt előző nap összegyűlt "magyar szélsőségesek szlovákellenes jelszavakat skandáltak és szlovák állami jelképeket meggyalázva elégették a Szlovák Köztársaság zászlaját".

A szlovák külügyminisztériumi közlemény szerint Pozsony “különösképpen nyugtalanítónak tartja, hogy a provokáció szervezői között ismét olyan radikális nacionalista pártok és mozgalmak voltak, mint a Jobbik és az a Magyar Gárda, melynek tevékenységére a szlovák fél más hosszabb ideje figyelmeztet, de a magyar kormány sajnálatos módon még nem találta meg hatékony ellenszerét annak, hogy szembeszegüljön” a jelzett szélsőséges erők aktivitásaival.

Pozsony hasonlóképpen elfogadhatatlannak tartja a külügyminisztériumi közlemény szerint, hogy vasárnapra virradóra valakik lefestették a legnagyobb magyarországi szlovák közösségnek otthon adó Pest megyei település, Pilisszentkereszt (Mlynky) helységnévtábláit, pontosabban a falu szlovák nevét, a “Mlynky” feliratot. A szlovák diplomácia reményei szerint a hasonló provokációk nem folytatódnak.

A Ján Kubis vezette szlovák diplomácia vasárnapi közleményében sajnálatosnak minősíti, hogy az előző nap Dunaszerdahelyen megrendezett labdarúgó mérkőzésen történt eseményeket, a szlovák rendőrség rendbontók elleni fellépését a magyar szélsőségesek szintén a tüntetésre okot szolgáltató “ürügyként használták fel”.

A szlovák külügyminisztérium ismételten arra kéri a magyar hatóságokat, hogy “következetesen lépjenek fel a provokátorok, a nemzeteink és államaink közti békés együttélés ellenzői ellen” – áll a nyilatkozatban. Pozsony a dokumentumban azt is jelzi, hogy a történtekről Ján Kubis vasárnap Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel is beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik