Külföld

Szlovákia tiltakozik a budapesti tüntetés ellen

admin
admin

2008. 11. 02. 17:17

Nyilatkozatban tiltakozott a szlovák külügyminisztérium az ellen, hogy Szlovákia budapesti nagykövetségének épülete előtt előző nap összegyűlt "magyar szélsőségesek szlovákellenes jelszavakat skandáltak és szlovák állami jelképeket meggyalázva elégették a Szlovák Köztársaság zászlaját".

A szlovák külügyminisztériumi közlemény szerint Pozsony “különösképpen nyugtalanítónak tartja, hogy a provokáció szervezői között ismét olyan radikális nacionalista pártok és mozgalmak voltak, mint a Jobbik és az a Magyar Gárda, melynek tevékenységére a szlovák fél más hosszabb ideje figyelmeztet, de a magyar kormány sajnálatos módon még nem találta meg hatékony ellenszerét annak, hogy szembeszegüljön” a jelzett szélsőséges erők aktivitásaival.

Pozsony hasonlóképpen elfogadhatatlannak tartja a külügyminisztériumi közlemény szerint, hogy vasárnapra virradóra valakik lefestették a legnagyobb magyarországi szlovák közösségnek otthon adó Pest megyei település, Pilisszentkereszt (Mlynky) helységnévtábláit, pontosabban a falu szlovák nevét, a “Mlynky” feliratot. A szlovák diplomácia reményei szerint a hasonló provokációk nem folytatódnak.

A Ján Kubis vezette szlovák diplomácia vasárnapi közleményében sajnálatosnak minősíti, hogy az előző nap Dunaszerdahelyen megrendezett labdarúgó mérkőzésen történt eseményeket, a szlovák rendőrség rendbontók elleni fellépését a magyar szélsőségesek szintén a tüntetésre okot szolgáltató “ürügyként használták fel”.

A szlovák külügyminisztérium ismételten arra kéri a magyar hatóságokat, hogy “következetesen lépjenek fel a provokátorok, a nemzeteink és államaink közti békés együttélés ellenzői ellen” – áll a nyilatkozatban. Pozsony a dokumentumban azt is jelzi, hogy a történtekről Ján Kubis vasárnap Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel is beszélt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.