Nagyvilág

Gondot okozhat Obama nagynénje

Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt kampánycsapata szombaton közölte: visszaadta azt a 265 dollárt, amelyet a jelölt egyik kenyai nagynénje több hónapja adományozott a jelölt kampányalapjába.

“Obama szenátor nem tudott a nagynénje jogállásáról, de nyilvánvalóan azt hiszi, hogy a vonakozó törvényeket be kell tartani” – közölte Obama kampánystábja az AP amerikai hírügynökséghez eljuttatott közleményben. Az AP néhány nappal az elnökválasztás előtt értesült arról, hogy az 56 éves Zeituni Onyango, Obama kenyai nagynénje illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban, miután a menedékkérelmét négy éve elutasították.

Kiszivárogtatták

Az amerikai választási törvény szerint külföldiek nem adományozhatnak az elnökjelöltek kampányalapjába. Kelly Nantel, a bevándorlási és vámhivatal (ICE) szóvivője nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy Obama nagynénje illegálisan él az Egyesült Államokban. A jelölt és nagynénje nem állnak közeli kapcsolatban – közölte David Axelrod, Obama egyik közeli tanácsadója a Nevada állambeli Hendersonban újságírók előtt. Axelrod szerint a kiszivárogtatás a választással magyarázható. “Az amerikaiak gyanakvóak az ilyen dolgokkal szemben, amelyeket a választás előtt három nappal tesznek közzé” – mondta.

Axelrod szerint Obama nagynénjét utoljára 2004-ben, a szenátori beiktatása alkalmából tartott ünnepségen látta.
John McCain republikánus elnökjelölt egyik kampánytanácsadója, Mark Salter nem kívánta az estet kommentálni. “Családi ügyről van szó” – mondta.

Húsz évig nem látta

Onyango Obama népes apai rokonságának tagja. A leendő elnökjelöltet édesapja kétéves korában hagyta el, és csak egyszer találkoztak, amikor Obama tízéves volt. Idősebb Barack Obama életének nagy részét Kenyában élte le, három másik feleségétől hat fia és egy lánya született. 1982-ben autóbalesetben halt meg.

A szenátort édesanyja és annak Hawaiiban élő rokonai nevelték. Apai ágon lévő rokonaival először húsz éve találkozott, amikor Afrikába utazott. Onyangót úti beszámolójában “Zeituni néninek” nevezte és “nagyszerű asszonyként” szólt róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik