Nagyvilág

Véres csapás az al-Kaidára

Huszonöt iszlamista fegyveres meghalt pénteken Afganisztánban az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció katonáival vívott tűzharcban - közölte szombaton az amerikai hadsereg Afganisztánban szolgáló erőinek parancsnoksága.

A bejelentés szerint a koalíciós erők két rajtaütésében kapott halálos sebeket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a fanatikus szunnita muzulmán tálibok huszonöt harcosa. Arról nincs szó az amerikai közleményben, hogy a koalíciós erőknek voltak-e veszteségeik a keleti Kunár és a délkeleti Hoszt tartományban lezajlott harcokban.

Amerikai vezetésű fegyveres koalíció döntötte meg a tálibok afganisztáni hatalmát 2001-ben, miután az iszlamista szervezet kormánya nem volt hajlandó kiadni az al-Kaida vezetőit az Egyesült Államoknak a New York és Washington ellen elkövetett szeptember 11-i terrortámadások után.

Szinte szünet nélkül dúl a fegyveres harc azóta is az ázsiai országban, de az Egyesült Államoknak még nem sikerült kézre kerítenie sem az al-Kaida, sem a tálibok vezetőit.

Rakéta

Rakétacsapás végzett pénteken az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik jelentős parancsnokával Pakisztán északnyugati részén – jelentette be szombaton a pakisztáni belbiztonsági szolgálat egy illetékese.

Az Abu Dzsihad al-Maszri néven ismert, egyiptomi nemzetiségű al-Kaida parancsnok az afgán határ közelében kapott halálos sebet a légitámadásban, amelyet valószínűleg egy amerikai robotrepülőgép hajtott végre a szóban forgó pakisztáni törzsi terület ellen.

Két légi csapás érte a területet pénteken, összesen 32 ember halt meg ezek következtében, zömmel az al-Kaida és az iszlamista tálibok harcosai – mondta a névtelenül nyilatkozó pakisztáni illetékes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik