Nagyvilág

Obamáról írnak Európában

A londoni The Independent szerint Obama elnökségével a feketék az utolsó erődítményt is bevennék, a cseh Mlada fronta Dnes pedig a demokrata jelölt utópista ígéretein hüledezik.

A keddi amerikai elnökválasztással kapcsolatban írta szombaton a londoni The Independent:

“Fekete amerikaiak az elmúlt években a katonaságnál és a politikában is elérték a felsőbb szinteket. Az amerikai elnöki hivatal azonban mégis valami más. Amennyiben Barack Obama elnök lesz, a feketék az utolsó erődítményt is beveszik. Ez nem fogja azt jelenteni, hogy sok fekete amerikainak könnyebb lesz az élete, vagy hogy a hátrányos megkülönböztetés az egyik pillanatról a másikra eltűnik. Nem szabad azonban alábecsülni azt a pszichológiai hatást, amelyet Obama győzelme jelentene az Egyesült Államok számára, azt az ösztönző üzenetet, amelyet egy ilyen siker a világ számára jelentene”.

Az amszterdami de Volkskrant véleménye:

“Obama jelöltségét annak is köszönheti, hogy ellenzi az iraki háborút. Még mindig vissza akarja vonni az amerikai csapatokat belátható időn belül. Ugyanakkor a fokozott katonai műveletek viszonylagos sikerét is méltatta. Teljes egészében támogatja az afganisztáni missziót. Általában nem kelt olyan benyomást, mintha kockára akarná tenni a stratégiai amerikai érdekeket. Mindazonáltal minden arra mutat, hogy a diplomácia számára lényegesen nagyobb szerepet játszik, mint játszott a még hivatalban lévő elnök esetében, s hogy diplomáciailag sokkal ügyesebb lesz. Ami szintén számít: egy, a Fehér Házba beköltöző Obamával Amerika a világnak minden tekintetben teljesen új arcát mutatná, szemben a minden oldalról becsmérelt Bushsal, vagy a bár tiszteletre méltó, de mégis csak berozsdásodott veteránnal, McCainnel”.

A prágai Mlada fronta Dnes cikkírója, Jan Rybar a következőket szögezte le:

Barack Obama nem őrült kommunista, s elnöki megbízatása talán nem fog katasztrófával végződni, ám érvei elképesztőek. Egy olyan férfit, aki utópiát ígér, ugyanúgy, ahogy a kommunisták tették, és teszik, nem lehet komolyan venni. A forradalmi Obama mindenkinek azt ígéri, hogy jobban fog menni a sora, ha ő irányítja az országot. Ha bárki is elhiszi ezt az utópiát, csalódás vár rá. Csak remélni lehet, hogy retorikája csupán választási retorika, azaz hazugság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik