Külföld

Obama nagynénje illegálisan él Amerikában

admin
admin

2008. 11. 01. 08:23

Illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban Barack Obama demokrata párti elnökjelölt kenyai nagynénje, akinek menedékkérelmét négy évvel ezelőtt elutasították - értesült az AP hírügynökség néhány nappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Az AP nevük elhallgatását kérő forrásai szerint, akik helyi idő szerint péntek este számoltak be az ügyről az amerikai hírügynökségnek, az afro-amerikai politikus most 56 éves nagynénjét, Zeituni Onyangót akkoriban az Egyesült Államok elhagyására is felszólították, bár nem tudni, hogy miért. Onyango mindazonáltal nem tett eleget a kiutasítási végzésnek, és Bostonban háborítatlanul él.

Itt él Obama nénikéje (Fotó: MTI)

Itt él Obama nénikéje (Fotó: MTI)

A kiutasításról szóló információ két külön forrás is megerősítette, egyikük a szövetségi bűnüldöző hatóságok tisztségviselője.
Az általuk nyilvánosságra hozott adatok az AP szerint George Bush hivatalban lévő republikánus párti elnök kormányának tisztségviselői előtt is ismertek, bár a hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy kiszivárogtatásukhoz volt-e köze a Bush-kormányzatnak vagy Obama vetélytársa, John McCain republikánus párti elnökjelölt kampánytörzsének.

Tízmillió felett

Az Egyesült Államokban a kiutasítási végzés alóli kibúvás közigazgatási, nem pedig büntetőjogi vétségnek minősül. Számos szakértő tízmillió fölé teszi az országban élő ugyanilyen illegális bevándorló számát.

Obama néhány más közeli rokonától eltérően Onyango személye eddig nem merült fel az amerikai elnökválasztási kampányban.

Szokatlan irányelv

Az AP értesülése szerint az ügy kapcsán azonban olyan szokatlan, országos érvényű irányelvet adtak ki az amerikai belbiztonsági minisztérium legnagyobb nyomozószervének, amelynek értelmében a jövő keddig végrehajtandó összes kitoloncolásról legalább a testület regionális igazgatójának, vagy még magasabb rangú tisztségviselőjének kell döntenie.

A hírügynökség szerint ez azt a látszatot kelti, hogy a Bush-kormányzat fogékony az elnökválasztás előtt ilyen rövid idővel napvilágra került ügy politikai következményei iránt.
Az Egyesült Államokban jövő kedden rendezik meg az elnökválasztást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.