Nagyvilág

Kevésbé vágynak el a romániai magyar fiatalok

Csökkent a kivándorlási kedv a romániai magyar fiatalok körében – derül ki a kolozsvári székhelyű Kisebbségkutató Intézet munkatársai által készített szociológiai tanulmányból.

Mint arról a romániai magyar sajtó pénteken beszámolt, a tanulmány a romániai magyar fiatalok társadalmi helyzetét és elvárásait vizsgálta a 18 és 35 év közöttiek körében, mintegy 1200 magyar fiatalból álló reprezentatív minta alapján.

A külföldi munkavállalásra vonatkozó kérdések feldolgozása után kiderült: a 90-es évek elején a fiatalabb korosztály körében jellemző volt a növekvő külföldi munkavállalási kedv, ez azonban most csökkenőben van. A felmérés szerint 2000-ben a romániai magyar fiatalok 74 százaléka akart Magyarországon munkát keresni, ez a szám ma 40 százalék alá csökkent. Mint kiderült, az anyaország már nem tartozik a legkedveltebb célországok közé, a fiatalok több mint 40 százaléka inkább Németországban, Ausztriában, Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban próbálna szerencsét.

Az erdélyi Krónika pénteki számának vezércikke szerint az anyaország varázsa megkopott, s ez abból is kitűnt, hogy egyre többen választották a hazatelepedést a rendszerváltás idején vagy az azt követő években kivándorolt erdélyi magyarok közül. A hazatérésben és a csökkenő kivándorlási motivációban egyaránt közrejátszik a tartós magyarországi gazdasági és politikai mélyrepülés, valamint a hatalmon lévő baloldal határon túli politikája – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik