Nagyvilág

Az elnökjelöltek nem kedvelik a kritikát

Az amerikai elnökjelöltek nem kedvelik a kritikus hangokat, a demokrata és a republikánus elnökjelölti különgépen is közölték több bíráló hangnemű tudósítóval, hogy nincs hely számukra - írták pénteken amerikai lapok.

Barack Obama demokrata párti elnökjelölt repülőgépére legutóbb a jobboldali The Washington Times riportere “nem fért fel”. Az újság tudósítója 3 éve követte Obamát, utazott vele mindenhová, most mégis közölték vele, hogy elfogytak a helyek.

Persona non grata

A lap munkatársa három nappal azután vált nem kívánatossá az Obama-gépen, hogy a The Washington Times szerkesztőségi cikkben állt ki John McCain jelöltsége mellett. “Remélem, hogy az a jelölt, aki az ország egyesítéséről beszél, nem válogat a tudósítók között” – jegyezte meg John Solomon főszerkesztő pénteken.

Az Obama-stáb nem először vált meg kritikus hangú tollforgatóktól. Korábban a szintén McCain megválasztását támogató New York Post és Dallas Morning News riportereivel közölték, hogy nem tudnak helyet biztosítani számukra Obama repülőgépén. Érdekes módon, helyüket két afro-amerikai képes magazin, az Essence és az Ebony tudósítói foglalhatták el.

Meg tudják magyarázni

Anita Dunn, a demokrata párti jelölt tanácsadója azonban sietett közölni: kizárólag helyhiányról van szó. “Bárki, aki azt sugallja, hogy az ügy a lapok állásfoglalásaival van kapcsolatban, téved” – szögezte le. Kifejtette, hogy Obama gépén utazik a demokrata kampány legélesebb bírálói közé tartozó Fox News hírtévé és a The Wall Street Journal című lap riportere.

A kritikus hangoktól a McCain-stáb is szabadulni igyekszik. Az arizonai szenátor csapata például a republikánus jelöltet kíméletlenül ostorozó The New York Times, valamint a Time folyóirat egy-egy neves kolumnistáját tessékelte le McCain repülőgépéről. A Time szóban forgó munkatársa, Joe Klein – aki azóta, ha lehet, még élesebb hangon bírálja a McCain-kampányt – megjegyezte: ilyen egyetlen korábbi elnökválasztási kampányban sem fordult elő vele, pedig több évtizede tudósít az elnökválasztási kampányokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik