Nagyvilág

Újabb atomfegyverkezésbe kezd Amerika?

Az atomfegyverek új nemzedékére van szüksége az Egyesült Államoknak ahhoz, hogy el tudja hárítani a jövőbeni fenyegetéseket - idézte Robert Gates védelmi minisztert a VOA rádió.

Gates szerint Amerikának új atomfegyverekkel kell megelőznie az ellene irányuló esetleges agressziót, amelyeket potenciális ellenségek, köztük a világbékét fenyegető államok és terroristák hajtanának végre. Az Egyesült Államok az egyetlen a hivatalos atomhatalmak között, amelynek nincsen atomfegyver-fejlesztési programja és nem tud új atomtölteteket gyártani. Két szövetséges, Franciaország és Nagy-Britannia is folytat fejlesztéseket, de két olyan ország is, amelyek bár nem Amerika ellenségei, de „atomfejlesztési programjukat nem lehet figyelmen kívül hagyni”.

Gates nem titkolta, hogy Kínára és Oroszországra utalt, amelyek szerinte „nagyratörő fejlesztési és telepítési programot” kezdtek. „Hogy őszinte legyek, semmiféleképpen nem tudjuk fenntartani a hiteles elrettentést és egyszerre csökkenteni készleteink méretét, ha nem teszteljük fegyvereinket vagy nem folytatunk modernizációs programot” – mondta. Aggodalmát fejezte kizal kapcsolatban, hogy orosz atomfegyverek a világbékét veszélyeztető államok vagy terrorszervezetek kezébe juthattak a Szovjetunió összeomlását követő zűrzavaros években.

Gates szerint az egyre öregedő amerikai atomütőerő évről évre veszít megbízhatóságából, miközben nincs tesztelés vagy fejlesztés, és a nemzetközi egyezmények nyomán az atomfegyverek száma csökken. A régi rendszerek elérték a technológiai fejlesztések felső határát, ezért az idősödő, túl nagy és drága hidegháborús fegyverrendszerek lecserélésére egy kisebb, olcsóbb, de korszerű arzenált kell kialakítani, amely megfelel a nemzet nukleáris biztonsági követelményeinek.

A miniszter hangsúlyozta: a nukleáris elrettentő erőnek ma ugyanolyan fontos szerepe van, mint a hidegháború idején volt, „meg kell győzni” a különböző országokat és csoportokat, hogy ne intézzenek támadást az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen, és mérsékelni lehessen azt a nyomást, amelyet szomszédaikra gyakorolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik