Nagyvilág

Sikeres a „kalózelhárító” taktika

A szomáliai partok közelében elhaladó hajóknak több kalóztámadást sikerült meghiúsítaniuk a héten - jelentette be az Egyesült Államok vezette közös tengeri erő, amely arra vállalkozott, hogy biztonságosabbá teszi a közlekedést az Ádeni-öbölben.

„Öt támadás fulladt kudarcba olyan intézkedéseknek köszönhetően, amelyeket a kereskedelmi hajók kapitányai és legénységei hoztak meg” – olvasható a nemzetközi erők közleményében. A 20 ország együttműködésében összeállt tengeri haderő főhadiszállása az amerikai haditengerészet 5. flottájának bahreini támaszpontján van.

A kereskedelmi hajók legénységei pontosan azt tették, amit a haditengerészek tanácsoltak nekik, vagyis amikor a kalózok közel értek hajójukhoz, ők hirtelen irányt változtattak, és tűzoltótömlőikből „ágyúzni” kezdték a kalózokat. Az öt kalóztámadás közül a kalózok két esetben használtak fegyvert a megtámadott hajó ellen.

A William Gortney altengernagy által aláírt közleményből nem derül ki, hogy a támadásokban öt hajót támadtak-e meg, vagy esetleg többet, és az sem, hogy ezek milyen bejegyzésű zászló alatt, milyen nemzetiségű legénységgel közlekedtek. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet szerint az idén eddig legalább 63 hajót támadtak meg szomáliai kalózok az Indiai-óceánon és az Ádeni-öbölben, ami kétszer több, mint tavaly egész évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik